УЕФА наказа сурово треньора на Реал Мадрид Жозе Моуриньо за острите му изказвания след домакинската загуба с 0:2 от Барселона в първия полуфинал от Шампионската лига преди десетина дни.

Тогава Специалния заяви недвусмислено, че има съдийско лоби в полза на Барса и за това си изказване получи наказание за цели 5 мача от Контролната и Дисциплинарна комисия на УЕФА, съобщи мадридският вестник „AS”.

Това на практика означава, че Моуриньо няма да може да води Реал в срещи в Европа до ноември. Един двубой от наказанието на португалския наставник изтече, тъй като той не ръководи тима си в реванша срещу каталунците на Ноу Камп.

Тъй като тимът на Жозе Моуриньо вече отпадна от евротурнирите, той ще изтърпи другите 4 мача санкция през новия сезон и ще изпусне първите 4 кръга от груповата фаза на ШЛ и ще може седне на пейката едва за двубоите от 5-ия кръг на групите на Шампионската лига, които по традиция са през ноември.

Според правилата на УЕФА, Реал Мадрид има правото да обжалва наложеното на Моуриньо наказание и испанците планират да подадат жалба за намаляване на санкцията. Португалецът ще плати и 50 000 евро глоба.