Във футбола е пълно с интриги. В големия футбол те са съответно и по-мащабни. Когато става въпрос за Реал Мадрид, нещата надминават всякакви рамки. Щом колосът от столицата на Испания не е първи, работата излиза от контрол.

Този сезон всичко това е един сериал. Този или онзи е срещу Моуриньо. Треньорът не си говори с Касияс, скарал се е с Кристиано Роналдо, обидил е Ди Мария и т.н. Стигна се и до „новината”, че капитаните на Реал Икер и Серхио Рамос са поставили ултиматум на президента. Очевидно е, че отношенията не са като преди година, но в четвъртък Реал Мадрид реагира като огромен клуб. „Белите” се представиха точно на такава висота, каквато се очаква от тях. Реал Мадрид отново служи за учебник.

Големият клуб, институцията, винаги защитава достойнството на своите хора. За часове, вероятно изключително ангажираният, мастит бизнесмен Флорентино Перес свика пресконференция. Направи го със сухо обръщение в сайта на отбора. Той беше ясен и лаконичен пред медиите. Няма ултиматум и е плътно зад Моуриньо.

Касияс и Рамос очевидно бяха посъветвани да пуснат декларация. Най-вероятно тя е била „написана” от Серхио, тъй като Икер е със счупена ръка и трудно би драснал нещо на клавиатурата, в момента сигурно му е трудно дори да поддържа страниците си в социалните мрежи. Реал тушира напрежението и хвърли вината в онези, които не искат „балета” да танцува, както може. Всичко се случи в момент, когато Реал Мадрид надигна глава и показа, че може да стане фактор в най-важната част от годината. Титлата е мираж, но в Мадрид са обсебени от спечелването на Шампионската лига. Всичко останало е на втори план.

Реакцията на Реал е по учебник. Така се пази авторитета на големите. В България имаме поговорка „казвам ти дъще, сещай се снахо”. Великите отбори излизат и говорят директно и в очите. Далеч съм от мисълта, че Жозе и Касияс са първи дружки. Съмнявам се Флорентино да е очарован от класирането в Примера и актуалната ситуация. Това обаче няма значение. Те са в Реал и постъпиха, както отива на велик клуб. Марката беше защитена, както и достойнството на всички работещи в този тим.