Трансферът на централния защитник Иниго Мартинес от Реал Сосиедад в Атлетик Билбао отвори стара рана между баските грандове.

В случая не говорим за първия трансфер от единия в другия голям баски клуб, но това не попречи на голяма част от баските привърженици на футбола да разкритикуват остро решението на футболиста.

Мартинес преминава в Атлетик срещу откупната клауза от 32 милиона евро, а в Страната на баските веднага се сетиха за някои предишни изяви на футболиста.

През 2014 година на пресконференция Мартинес заяви: „Никога не бих минал от другата страна“, визирайки именно вечния съперник Атлетик Билбао.

После Мартинес бе участвал и в рекламна кампания на Реал Сосиедад, в която се появи със синя фланелка с надписа: „Нямам втори отбор“.

Иниго Мартинес

източник: Twitter/Iñigo Martínez

Феновете на тима от Сан Себастиян въстанаха срещу трансфера, припомняйки си и предишни случаи, в които другият голям баски тим е „крал“ играчи от техния любим клуб.

Популярният баски певец Микел Еренчун, привърженик на Сосиедад, дори се изцепи в Туитър: „На футболиста желая всичко най-добро. Но на новия му клуб желая всичко най-лошо.“

Впоследствие певецът трябваше да дообяснява, че е бил изнервен при въпросната си изява в Туитър. Той добави: „Винаги съм желал най-доброто на Атлетик и съм се радвал на успехите му. Но съгласете се, че да вземеш играч по средата на сезона, едва 48 часа преди затварянето на трансферния прозорец...Някак си не е много елегантно.“