Най-коварната болест на XXI век – ракът взе поредната си жертва. Бившият старши треньор на Барселона, Тито Виланова, почина на 45-годишна възраст след две години и половина борба с тежкото заболяване. Всяка година в света се диагностицират около 12 млн. пациенти със злокачествени тумори, а всеки ден около 20 000 души умират от рак. Виланова се посвети на най-големия си мач в живота и напусна треньорския пост в Барселона през миналото лято, след като остави отбора на върха, като шампион. Тито напусна земния си път по същия начин – като шампион.

Футболът за пореден път доказа, че извън терена обединява дори най-големите съперници. Всички, дори и неговите най-големи опоненти се преклониха и признаха Тито Виланова като голям спортсмен и джентълмен. Определеният за строг, суров и коравосърдечен Жозе Моуриньо бе разтресен от смъртта на Тито. Двамата бяха пред сбиване преди три години по време на дербито между Барселона и Реал Мадрид. Моуриньо бръкна в окото на Виланова и случилото се завинаги остава в историята на Ел Класико. Моуриньо обаче, за пореден път доказа колко е голям и почете паметта на Виланова. Жозе не бе единственият. Тито Виланова нямаше нищо общо с Рома, но на таблото на стадио „Олимпико” по време на мача с Милан бе изписано „Ciao Tito”!

Tito Per Sempre*

източник: БГНЕС

Тито е роден на 17 септември 1968 година в Хирона (Каталуня). Изгражда се като футболист в детско-юношеската школа на Барселона и играе като централен полузащитник, като записва мачове за дублиращия тим на "синьо-червените".

Името на Тито Виланова ще остане с големи букви в историята на Барселона. Виланова ще остане „Мистър 100”, защото под негово ръководство каталунците спечелиха титлата през сезон 2012/2013 със 100 точки. Барса не направи това при Хосеп Гуардиола.

Тито Виланова сбъдна мечтата си на 25-и ноември 2012 година, когато видя на терена само играчи от школата на Барселона. Каталунците спечелиха с 4:0 гостуването си на Леванте. Даниел Алвеш се контузи в 15-та минута и бе сменен от Мартин Монтоя. След тази промяна съставът на Барселона изглеждаше така: Виктор Валдес, Мартин Монтоя, Карлес Пуйол, Жерар Пике, Жорди Алба, Шави Ернандес, Серхио Бускетс, Франсеск Фабрегас, Педро Родригес, Лионел Меси и Андрес Иниеста.

Tito Per Sempre*

източник: БГНЕС

Тито Виланова бе доста време асистент в Барселона и има своя принос за 14 от 19-те спечелени титли под ръководството на Хосеп Гуардиола. Не случайно Пеп го нарече „най-добрият помощник”. Виланова несъмнено има своята заслуга за успехите на Барселона през последните години, за това каталунците да играят „тики-така” и да доминират за толкова голям период от време.

Виланова имаше щастието и честта да води Барселона в 60 мача. В тях отборът постигна 43 победи, 9 равенства и 8 поражения, при голова разлика 158:70.

Барселона е едно голямо семейство и със сигурност Тито Виланова ще остане завинаги част от него. Със сигурност той няма да бъде забравен заради това, което постигна, заради това, което беше като човек. Защото Тито Виланова бе закърмен с ДНК-то на Барселона.

*Tito Per Sempre – Тито завинаги