Отборът на Валенсия без съмнение записа една от най-бляскавите си европейски вечери, след като разгроми гостуващия Базел с 5:0 след продължения и се класира за полуфиналите на Лига Европа. В редовното време „прилепите“ полетяха насред „Местая“ и заличиха пасива си от преди седмица, а в добавените 30 минути Пако Алкасер, блеснал с хеттрик, и Хуан Бернат пратиха екзекутора на Лудогорец в елитната компания на Ювентус, Бенфика и Севиля.

Доста плахият швейцарски шампион приключи мача с 9 души след червени картони на Марсело Диас и Гастон Сауро в края на първото продължение.

ВИДЕО ОТ ЗРЕЛИЩЕТО НА "МЕСТАЯ" - ТУК!

Още от първите минути си пролича, че гостите ще мислят предимно как да не допуснат гол във вратата си и ще бранят аванса си от 3:0 след първия мач. „Прилепите“ логично имаха инициативата почти през цялото полувреме, но в първия половин час не успяха да сътворят нищо запомнящо се в предни позиции.

Настроението на феновете по трибуните постепенно угасваше, когато в 38-ата минута почти от нищото домакините откриха. Жоао Перейра демонстрира изключителна визия и с висок пас намери Пако Алкасер зад защитата на Базел. Испанецът майсторски овладя на гърди и с десния крак стреля непоколебимо в долния десен ъгъл.

Четири минути по-късно Едуардо Варгас извърши нещо рядко постижимо. Първо чилиецът пропусна да се разпише с глава на не повече от метър и половина пред голлинията. Перейра отново бе архитектът, а центрирането му бе на ниво, но Ян Зомер някак успя да предотврати гола, а след рикошет в защитник кълбото излезе в корнер.

От ъглово флагче Федерико Картабиа центрира пред точката на дузпата, където Варгас се извиси и с глава прати топката в горния ляв ъгъл за 2:0.

Титанично! Валенсия остави Базел бездиханен в прахта

източник: БГНЕС

След паузата Базел отново не знаеше къде се намира. В 55-ата минута Валенсия изпълни фаул, като Дани Парехо центрира, а Варгас си помогна с ръка, за да овладее. Съдиите не забелязаха това и играта продължи с чудесна намеса на Ян Зомер. Кълбото отскочи към Жереми Матийо, който не нанесе много сполучлив шут, а от около 40 сантиметра и под ъгъл спрямо вратата Варгас нацели дясната греда на празната врата.

В 66-ата минута грешка в отбраната на гостите позволи на Алкасер да отнеме и напредне отляво. Испанецът рязко смени посоката пред наказателното поле и стреля параболично с десния крак. Ян Зомер закачи леко кълбото, колкото да го насочи в напречната греда.

Логичното обаче се случи в 70-ата минута. Едуардо Варгас блесна с брилянтна асистенция, като успя да догони дълго подаване и едва достигнал до него, с върха на пръстите си да върне топката назад за Алкасер. Последва истински снаряд от нападателя, който почти счупи гредата над Зомер, ала топката бе в мрежата – 3:0.

В оставащите минути Валенсия използваше всяка възможност да атакува, а три минути преди края на редовните 90 безобразна грешка на Фабиан Шер даде шанс на Алкасер да се превърне в герой. Талантливият защитник пробва да изчисти дълго подаване на Жоао Перейра, но се размина тотално с топката, а голаджията на домакините излезе очи в със Зомер. Испанецът обаче си поведе лошо топката с коляно и стражът стигна първи до топката, след което бе атакуван буйно от Варгас и ситуацията приключи с нарушение в полза на Базел.

Пропускът на практика означаваше, че продълженията са неизбежни, а в първото от тях Валенсия отново бе инфарктно близо до решителното попадение. В 94-атаминута Хуан Бернат нахлу на скорост отляво и пусна към Дани Парехо в пеналта. От 8-9 метра плеймейкърът на „лос че“ шутира в тялото на Ян Зомер и кълбото се изтърколи в корнер.

Положението на Базел се влоши в 101-ата минута, когато Марсело Диас изпусна нервите си и ритна без топка Жонас, а реферът Виктор Касай справедливо го отстрани с директен червен картон. За ужас на Мурат Якин отборът му остана с 9 души точно в края на първото продължение, тъй като Сауро си изкара второ официално предупреждение за ненужно груб фаул срещу Фегули.

Противно на логиката Базел можеше да стигне до безценно попадение на чужд терен в 109-ата минута. Серей Дие напредна през центъра и шутира от около 23 метра. Топката се отклони от бранител на домакините и прелетя на сантиметри покрай лявата греда на застиналия Гуайта.

Пет минути по-късно обаче „Местая“ избухна. Резервата Пабло Пиати получи подаване по левия фланг, влезе навътре и центрира ниско към близката греда, където Пако Алкасер изпревари пазача си, за да реализира хеттрик – 4:0.

Отпадането на Базел бе подпечатано в 118-ата минута, когато Хуан Бернат прихвана грешен пас назад, навлезе в наказателното поле отляво и с диагонален шут под гредата оформи падението на гостите.