Барселона отпадна от Шампионската лига. Каталунците за първи път в последните седем години не успяха да стигнат поне до полуфиналната фаза в турнира. Барса отново не успя да победи Атлетико, отново не успя да вкара гол във вратата на Тибо Куртоа и логично се сбогува с Шампионска лига. Футболистите на Барселона играха слабо, не се напъваха много и изглеждаха безидейно. Барса не беше себе си. Старши треньорът Херардо Мартино има основна вина за отпадането на отбора от Атлетико. Той така и не „рискува” с включването в титулярния състав на някой измежду Педро Родригес и Алексис Санчес. Двамата не намериха място в титулярния състав на каталунците, нито за първия, нито за втория мач. Лионел Меси се изгуби и в двата мача срещу Атлетико и логично бе подметнато, че той се пази за Световното първенство в Бразилия през лятото. Или старши треньорът на Атлетико Мадрид, Диего Симеоне намери „цаката” на Меси, който в последните пет мача не може да вкара гол на „дюшекчиите”. Меси беше почти незабележим. Аржентинецът не намираше пространство при сгъстената отбрана на "червено-белите". Статистиката показва, че аржентинецът е побягал едва 6,8 километра за 93 минути игра. Меси е изминал само с 1,5 км повече от вратаря на каталунците Хосе Мануел Пинто (5,3 км).

Старши треньорът на Барселона Херардо Мартино не си взе поука от грешките и това му струва скъпо, а в края на сезона дори може да му коства треньорското място. В първия мач на „Камп Ноу” (1:1) си пролича отлично, че Франсеск Фабрегас не се намира в добра форма. Той започна като титуляр, а не успя да създаде нито една опасност пред вратата на Тибо Куртоа. Именно след неговата смяна и пускането в игра на Алексис Санчес, каталунците взеха надмощие и натикаха Атлетико дълбоко в половината му. Именно с изтеглянето на Иниеста в халфовата линия, Барселона получи прилив на енергия. Мартино се опита да направи това в реванша, като Иниеста започна до Шави Ернандес и Серхио Бускетс, но Франсеск Фабрегас нямаше място в титулярния състав. Тата изпробва Сеск като фалшива деветка, което се оказа много, много несполучливо. Изтеглянето на Лионел Меси по десния фланг изцяло обезличи аржентинеца, който обича да има свобода на действие, а освен това оголи сериозно десния фланг на Барселона. Много се коментираше дали Херардо Мартино ще промени стила на игра на отбора, дали ще накара футболистите да играят по-директен футбоол. Ако трябва да извадим някакъв извод от работата на Тата, той трябва да бъде следният: Мартино обезличи Барселона. Аржентинецът със сигурност ще има още два шанса за поправка, два шанса да спаси поста си, но към момента не изглежда той човекът, който може да вкара нова енергия, ново настроение, нови емоции във футболистите. В крайна сметка Мартино може да се окаже прав и след края на сезона да се прибере в родината си.

Барселона игра апатично, дезориентирано, без никаква идея, без желание за победа, без стръв да бъдат защитени цветовете на клуба. Случи се закономерното и каталунците отстъпиха пред превъзхождащите ги във всички отношения отбор - този на Диего Симеоне. След 4 равенства от началото на сезона Атлетико Мадрид постигна победа тогава, когато това имаше най-голямо значение.

Барселона загуби от Атлетико Мадрид с 0:1 и отпадна на четвъртфиналите в Шампионска лига. Това е най-ниското стъпало, на което каталунците приключват участието си в турнира от 2007 година насам. Тогава Барса беше елиминирана още на осминафиналната фаза от Ливърпул. В следващите шест години испанският гранд неизменно стигаше поне до полуфинал.

Барселона претърпя много тежък удар, по-тежък от загубата от Байерн преди година. Сега е важно как ще реагира отборът до края на сезона. Каталунците са на финал за Купата на Краля срещу Реал Мадрид, а в борбата за титлата в испанското първенство всичко зависи от тях. На Барса най-вероятно и предстои още един финал – този в последния кръг на Ла Лига, когато на „Камп Ноу” пристига Атлетико Мадрид. Именно този мач може да реши кой ще спечели шампионското отличие в Испания.

Промените в Барселона изглеждат неизбежни. Съдбата на Херардо Мартино остава под въпрос. Барселона има забрана от ФИФА да прави трансфери и ако това наказание влезе в сила от лятото, то каталунците ще бъдат притиснати до стената, защото промените са задължителни и неизбежни. Защото Барселона има нужда от двама нови вратари, двама нови защитници и поне един нов офанзивен футболист. Юношите, които създава Ла Масия също чукат на вратата и ще се стремят да хванат пиленцето, ако им бъде даден шанс.