31 поредни мача без поражение казват достатъчно за атмосферата в съблекалнята на Барселона. Едва ли без добър отборен дух тимът на Луис Енрике щеше да подобри куп рекорди в хода на своята изключителна серия. На всички е ясно, че главната движеща сила при каталунците си остава ударната бригада в атаката между Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар. Триото MSN демонстрира не просто убийствен синхрон, но и тотална липса на егоизъм – асистенците между тримата нападатели летят във всякакви конфигурации, макар и Луис Суарес към момента да е водещият реализатор на тима.

Каталунското издание „Спорт“ направи проучване по случая на какво точно се дължи страхотния климат между големите звезди на Барса и разкри доста любопитни неща от кухнята на отбора.

Първата и много важна стъпка, която Луис Енрике направи, бе да демонстрира напълно еднакво отношение към всеки от MSN. Точно както Луис Суарес заслужи някои критики от наставника си през миналата кампания, така се случи и с Неймар, когато имаше периоди, в които бразилецът не беше на ниво. Останалото треньорът изцяло оставил на трите си остриета, които бързо сформирали пакт помежду си. Оттам насетне той им предоставил пълна свобода на терена, за да действат както намерят за добре. „Докато дузпа като онази срещу Селта завърша с гол, няма никакъв проблем“, твърдят източници, близки до треньорския щаб.

Пълната свобода обаче има и своята цена – Енрике е поставил едно-едничко условие в замяна. Наставникът държи каквито и търкания да се появяват между него и подчинените му, те в никакъв случай да не водят до удари по неговия имидж. Неслучайно след двубой срещу Селта в неделя Неймар заяви пред медиите, че Енрике е най-добрият треньор, с който е работил в кариерата си. Тъй като всичко около бразилеца в последно време има тенденция да се преувеличава, за бившия ас на Сантос е много важно да знае, че Енрике е зад него. Много често треньорът предпочита да не говори по проблемите на Неймар, докато когато го прави, използва единствено суперлативи.

Другият много важен фактор са капитаните Андрес Иниеста, Серхио Бускетс и Хавиер Масчерано. Тримата имат задачата да се грижат за добрата атмосфера в останалата част от отбора, като в същото време трябва да направят така, че те да следват лидерите си, без да се чустват като футболисти „второ качество“. Ясно е, че тризъбецът обира по-голямата част от лаврите, но и останалите вървят след тях с готовност. Освен всичко друго и младоците в отбора приемат ситуацията доста позитивно, тъй като се прави всичко възможно ничие его да не изпъква пред останалите.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS