Чрез доста дискусионна дузпа Барселона успя да спечели каталунското дерби срещу Еспаньол с 1:0 и след първия мач от 31-ия кръг на Ла Лига поведе, поне временно, класирането на испанското първенство.

Точно както в Ел Класико миналия уикенд, отново в центъра на събитията бе Неймар, който изработи наказателния удар, който Лионел Меси реализира в 77-ата минута.

ВИДЕО С НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МОМЕНТИ - ТУК!

Близо 32 хиляди посетиха „Корнея Ел Прат“ след увещанията на Хавиер Агире, че знае как да спре испанския шампион, ала още в 4-ата минута вратарят на домакините Кико Касия трябваше да се намесва решително. Неймар бе намерен по перфектен начин в наказателното поле и стреля с глава под гредата, а стражът на Еспаньол спаси.

Домакините веднага показаха своите зъби и направиха страхотна контраатака, при която Пици получи на границата на наказателното поле, ала изпълнението му профуча край лявата греда зад Хосе Пинто.

Срещата продължи на високи обороти и в 10-ата минута Меси стреля от чудесна позиция в пеналта, но насочи изстрела си в центъра на вратата и Касия отрази. Седем минути по-късно нисичкият аржентинец се пребори за висока топка и пробва късмета си глава, но кълбото премина на сантиметри над целта.

Последва нова светкавична контраатака за Еспаньол, при която Пици стреля прецизно покрай Пинто. За негово нещастие обаче кълбото премина над гредата и излезе в аут.

Шест минути прези паузата Неймар пропиля златен шанс да открие резултата, след като отново овладя страхотно подаване в наказателното поле само за да прати изстрела си агонизиращо близо до лявата греда.

През втората част домакините успяха по-успешно да затворят пространствата в собствената си половина, което принуди Барса да натисне с всички сили в заключителните двадесетина минути. В 71-ата минута Педро и Меси комбинираха на високи обороти пред вратарското поле, но аржентинецът в последния миг загуби равновесие и не успя да стреля. Жорди Алба догони недобре избитата топка и от 9 метра я насочи към долния десен ъгъл. Ударът му бе твърде слаб и Касия се справи.

Така се стигна до 75-ата минута, когато Фабрегас пробва да намери нахлуващия Неймар с разсичащо подаване зад гърба на противниковата отбрана. Бразилецът искаше да овладее на гърди, но си послужи с лявата ръка, а Хави Лопес в желанието си да му попречи също игра с ръка в наказателното поле. Съдият Клос Гомес обаче забеляза само действията на бранителя и посочи бялата точка пред изумените погледи на домакинските фенове.

Меси не трепна и с точен шут опъна мрежата зад Касия – 1:0. Стражът на Еспаньол не успя да отгатне посоката, както не очакваше грешката на Лопес в 83-ата минута. Защитникът бе прехвърлен от дълго подаване, което позволи на Меси да овладее. Касия напусна наказателното си поле, за да го блокира, но спря с ръка прехвърлящият изстрел на аржентинеца.

Логично стражът бе отстранен с директен червен картон, а тъй като Агире беше извършил и трите си смени, Хави Лопес пази в оставащите 10-ина минути. Към края резервата Алексис Санчес можеше да се възползва от това, но копването му срещу сложилия ръкавиците бранител излезе в аут.

Така Барселона има 75 точки и засега е пред Атлетико Мадрид, който е временно втори със 73.