Националният съд в Испания оневини бившия президент на Барселона Сандро Росел по обвинение в пране на пари, съобщиха от съда. Росел, който прекара 21 месеца в затвора по време на делото, бе обвинен в пране на пари в огромни размери от близо 20 млн. евро, свързани с телевизионни права и спонсорски сделки в Бразилия.

През април, съдът в столицата Мадрид, който разрешава големи финансови казуси, обвини 55-годишния бивш президент на каталунците заедно с жена му и още четирима души. Тогава, съдът заключи, че след оценка на уликите, предоставени по време на съдебния процес, обвиненията не били доказани, което предизвикало прокурорите да обжалват решението. В сряда бе окончателно решено, че Росел е оневинен по случая.

Семейство Росел бяха обвинени в прикриването на пари, законно придобити от Рикардо Тейшейра, бившият президент на Бразилската футболна конфедерация, за телевизионните права за излъчването на приятелските мачове на Бразилия. Росел преди живееше и работеше в южноамериканската страна, където създаде бизнес взаимоотношения.

Той бе заподозрян и в получаването на пари като част от спонсорството на Найк с бразилския национален отбор. Росел бе президент на Барселона между 2010-2014, когато напусна след съмнителни трансферни сделки, докарали Неймар от бразилския Сантос. /БГНЕС