Испанският съд отхвърли молба на Реал Мадрид, Барселона и Атлетик Билбао за спиране на сделката на Футболната лига с инвестиционната компания "Си Ви Си Кепитъл Партнърс" (CVC Capital Partners) за закупуване на част от правата за излъчване на мачове, съобщава агенция Ройтерс. Договорът между двете страни е за 8.2 процента от акциите в следващите 50 години и е на стойност 1.994 милиарда евро.

Голяма част от европейските футболни първенства поглеждат все по-често към частния пазар, а Ла Лига първа се раздели с част от правата си за излъчване на телевизионни мачове. Това позволява на испанците да направят бърза финансова инжекция, целта на която е рязко подобряване на клубните инфраструктури в следващите 5-10 години.

От испанска страна документът не бе подписан само от четири от 42-та клуба от първа и втора дивизия, но мнозинството ще спечели. Специално трите елитни клуба внесоха жалба в съда, а четвъртият - Ибиса, не участва в делото.

Съдът в Мадрид реши, че решение срещу Ла Лига и "Си Ви Си Кепитъл Партнърс" ще спре договор, който вече е в изпълнение, а освен това ще наложи стандарт за отричане на мнозинството.

Първият транш по сделката, на стойност 400 милиона евро, вече бе направен през януари.