Едва ли на някого му е убягнало, как Жозе Моуриньо смени плочата. По-рано през сезона Специалния бе меко казано критично настроен към играчите си и тяхното представяне на терена, а след загубата от Севиля с 0:1 дори си позволи да разбуни още повече духовете, заявявайки: „В момента не разполагам с отбор.“

След драматичната вечер в южна Испания „лос бланкос“ обаче намериха верния път и с четири поредни победи настроението вече е друго. Избухването на „белия балет“ дойде точно навреме, а големият португалски майстор на психологическите войни не пропусна да яхне вълната преди първото Ел Класико в Ла Лига. „Вярвам на играчите си“, каза той. „Но аз винаги се чувствам уверен – дори и когато не играем добре. Ако нещата ни се получават, то очевидно тази увереност нараства. Но аз доста дълго във футбола, за да знам, че всеки мач е сам за себе си. Това обаче не ми пречи да имам пълна вяра в отбора си.“

В другия лагер са далеч по-спокойни и причината не е само, че дербито на Испания гостува първо на „Камп Ноу“. Осемте точки разлика на толкова ранен етап в първенството говорят достатъчно за формата и готовността на Барселона. Тимът на Тито Виланова успя с много дух там, където Жозе и играчите му се провалиха – победа с 3:2 над Севиля (макар и дошла след спорно съдийство). Наследникът на Пеп Гуардиола обаче не иска да подлага звездите си на излишно напрежение, като заяви, че „това е просто един футболен мач“.

Без съмнение всички камери, фотоапарите и фенове по света ще следят с интерес изявите на двете най-ярки имена – Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Португалецът все по-често огорчава противниковите вратари – 8 гола в последните 4 мача във всички турнири, в това число и два поредни хеттрика (срещу Райо Валекано и Аякс). Срещу "блаугранас" Роналдо ще търси безпрецедентно постижение - да вкара в шести пореден сблъсък между грандовете. Никой играч не е успявал да покаже такова постоянство, а едва преди 18 месеца Кристиано все още търсеше първия си гол срещу големия съперник.

В същия период дребничкият аржентинец преотстъпи реализаторската роля на своите съотборници, като записа 4 асистенции срещу името си. Освен всичко друго Меси има всички шансове да се превърне във футболистът с най-много попадения в историята на Ел Класико. До момента той е вкара 15 пъти в мегасблъсъка, колкото и Раул, а пред тях е единствено Алфредо Ди Стефано с 18 попадения.

В Ел Класико обаче мотивацията винаги е специална, а и Реал, и Барса неведнъж са доказвали, че всичко е възможно.