Футболистите от испанските клубове обявиха, че ще стачкуват и във втория кръг от първенството на страната в първа и втора дивизия. За това съобщи ръководството на Асоциацията на испанските футболисти /АФЕ/ след днешния пореден кръг от преговорите с ръководителите на Испанската футболна лига /АФП/, които също завършиха безрезултатно.

"Стачката ще продължи и във втория кръг на първенството, заяви пресаташето на АФЕ Луис Хил. Разногласията се запазват, но ние продължаваме работа".

"Мисля, че на сегашната среща ние се придвижихме напред", заяви президентът на Леванте - Франсиско Каталан. Следващата среща ще бъде във вторник. Поради недоволство на играчите от условията за заплащане на техния труд бяха отложени първите мачове от новото испанско първенство. Предмет на разногласията е подписването на новия колективен договор, който предвижда начина на изплащане на заплатите на футболистите. Според данни на АФЕ, испанските клубове дължат на своите играчи 50 милиона евро /72 милиона щатски долара/. Причина за това е сложната финансова ситуация, в която са се оказали редица клубове.

Играчите искат работодателите да им дадат гаранции за изплащане на парите, които им дължат клубовете. Испанската футболна лига предлага да се създаде фонд за заплащане на труда на играчите, чиито клубове се намират в банкрут. Този фонд ще гарантира изплащане на минимална годишна заплата от 240 000 евро /345 000 щатски долара/ за играч от първа дивизия и 120 000 евро /170 000 щатски долара/ за играч от втора дивизия. Според представител на Лигата, тя не може да предложи по-голяма сума за минималните заплати.Футболистите смятат, че тези мерки са недостатъчни. Те настояват клубовете да прекратят практиката, при която обявяват банкрут и не изплащат заплатите на футболистите.