Реал Сосиедад е на път да се закачи за последния влак, даващ право на участие в Европа следващия сезон. Или поне да се надява, че може да го стори. Това стана факт след победа над прекия съперник за място в Топ 7 Алавес в баско дерби във Витория с 1:0. 

Автогол в средата на първата част беше достатъчен за трите точки на Сосиедад, а след тази развръзка симпатичният тим на домакините доказа, че все повече изпуска парата в края на сезона и от претендент дори за място в Шампионската лига, накрая дори няма да участва в Европа, ако продължава по същия начин. 

Единственото попадение на "Мендисороса" беше дело на играч на Алавес в 24-та минута. Тогава Ману Гарсия не се намеси добре при един удар на Хосе Силва, топката рикошира в него, а вратарят Фернандо Пачеко беше заблуден и не можа да се намеси по-добре при головата ситуация.

В 77-ата минута стражът на Алавес спаси опасен удар на Рубен Пардо и не позволи на гостите от Сан Себастиян да реализират второ попадение. Но в крайна сметка и този автогол се оказа достатъчен на Реал да си тръгне с трите точки. 

След този успех Сосиедад има актив от 47 точки на осмо място в класирането, а Алавес също е с 47 точки на десета позиция. Домакините са без успех в първенството в осем поредни двубоя, а двата отбора продължават битката за класиране в Лига Европа. Психологическото предимство обаче е на страната на тима от Сан Себастиян.