Суперзвездата на Барселона Лионел Меси спечели за трета поредна година най-престижната индивидуална награда във футбола - Златната топка.

Аржентинският футболист бе избиран за най-добър футболист и през последните две години – 2009 и 2010, а трофеят му тази година го нареди до най-големите легенди в света.

СНИМКИ: Футболният крал на 2011-та отново е Лионел Меси, Марта сдаде трона

източник: снимки: Reuters

Нападателят, който получи наградата от бившия нападател Роналдо, събра 47.88 процента от вота, побеждавайки втория Кристиано Роналдо с 21.60 процента. Шави остана на третото място с 9.23 процента от гласовете.

Преди Меди единствено Йохан Кройф, Мишел Платини и Марко ван Бастен са печелили по три пъти наградата на списание "Франс футбол", която сега се връчва от ФИФА.

СНИМКИ: Футболният крал на 2011-та отново е Лионел Меси, Марта сдаде трона

източник: снимки: Reuters

В класацията на международната федерация от 1991 г. насам за най-добър футболист в света само французинът Зинедин Зидан и бразилецът Роналдо са били номер 1 по три пъти.

С отличието на Лео Меси, Барселона стана и отборът с най-много призьори, като така изпревари Милан и Ювентус.

Наградата Златна топка на Меси тази година се връчи от един не по-малко невероятен играч – „Феномена“ Роналдо.

„За мен е огромно удоволствие да съм тук, тази трета награда е огромна чест. Благодаря на всички, които гласуваха да мен, на моя треньор, на моите приятели и съотборници от Барселона и Аржентина. Това е много специална награда за мен, и искам да я споделя с Шави, тъй като двамата за четвърти път сме тук - „Благодаря ти, и искам да разделя наградата с теб“. Благодаря отново на всички, и се надявам в бъдеще да ме чакат още повече успехи,“ заяви Меси при получаването на наградата.

Призът за номер 1 при жените на терена тази година заслужи японката Хомаре Сава, като прекрати доминацията на бразилката Марта, която бе неизменно първенец в последните пет години, и победи в тройката още Аби Уамбак. Поп певицата Шакира връчи отличието на Сава.

СНИМКИ: Футболният крал на 2011-та отново е Лионел Меси, Марта сдаде трона

източник: снимки: Reuters