Историята на Лука Сангаи е невероятна. История, която продължи 71 дни и изглежда, че на този етап е приключила, но винаги ще се помни, а футболистът ще бъде даван за пример със своя несломим дух. Дните бяха много дълги, както за 23-годишния футболист, така и за неговото семейство. Това, което преживя Сангаи е истинско чудо. Малко бяха хората, които вярваха и споменаваха за неговото завръщане във футбола. Още по-малко бяха тези, които бяха готови да се обзаложат за това. Завръщането на Сангаи е толкова грандиозно, колкото и неочаквано.

Тъжната новина дойде на 31 октомври, когато Сангаи получи мозъчен инсулт. Светът на футбола бе шокиран от тази новина. Всички бяха притеснени от най-лошото. Никой в този момент не мислеше за футбол. Най-важното бе здравето на момчето.

Но Сангаи е имал предвид да играе футбол отново. Само пет дни по-късно той бе отново на „Аноета“, наблюдавайки Реал Сосиедад. Без някой да знае и без да се съобразява със съветите на лекарите, той се появи на стадиона да наблюдава мача срещу Севиля. Той изненада всичките си съотборници. Лука искаше да излезе, за да отдаде почит на по-възрастните си съотборници с останалата част от отбора, но бе спрян, защото в този момент от своето възстановяване все още не можеше да стои неподвижно.

Този несломим дух направи така, че на 19 ноември футболистът се завърна към заниманията на тренировъчната база на Реал Сосиедад на „Субиета“. Дни преди това бе посетил съотборниците си на комплекса. И в началото на декември, за изненада на всички, Сангаи вече тренираше с основната група. На 31 декември Сангаи премина обстойни медицински изследвания, които показаха, че е в състояние да се завърне в игра. На 6 януари след нови прегледи лекарите констатираха, че „Лука е добре без симптоми или признаци на неврологична инфекция“.

Наричан „Скалата“, Сангаи е много популярен в „Субиета“ поради начина си на работа. Той учи магистратура за инженер, но това по никакъв начин не пречи на футболната му кариера. Неговите усилия се оценяват от всички. Само по този начин може да се върне към списъка с играчи, на които Реал Сосиедад разчита за мачовете от Примера дивисион. Само 71 дни, след като претърпя мозъчен инсулт. 

23-годишният футболист получи мозъчен инсулт в деня, в който Реал Сосиедад отпътува за Виго за гостуването на Селта в първия мач от 1/16-финалите за Купата на Краля. Сангаи трябваше да отиде на изпит, а след това да пътува с баските, но не успя да развие плановете си. На следващия ден, все още в шок от новината за своя съотборник, Реал Сосиедад успя да спечели с 1:0 с гол на Хуанми, който след отбелязаното попадение вдигна фланелката с номер 23 с посвещение за Лука Сангаи. Любопитна подробност е, че той се завърна отново в игра в първия осминафинал за Купата на Краля срещу Реал Бетис (0:0) на „Бенито Виямарин“. Той остана на терена до 84 минута. Четири дни по-късно започна титуляр при победата на баските с 3:2 като домакини на Еспаньол и остана на терена до 62 минута.

Лука Сангаи се превърна в един от любимците на верните фенове на Реал Сосиедад и завинаги влезе в историята на баското съперничество с Атлетик Билбао. На 18 октомври той вкара втория и трети гол при победата на Реал Сосиедад 3:1 срещу Атлетик Билбао на „Сан Мамес“.

Лука Сангаи е роден в Сан Себастиан на 10 февруари 1995 година. Той е по-малък брат на Марко Сангаи, който също е футболист.

Лука се формира в академията на Реал Сосиедад, а договорът му с клуба е до лятото на 2020 година. Дебютът на Сангаи в Примера дивисион е на 31 август 2018 година срещу Ейбар.