Атлетик Билбао сложи край на 40-годишното си чакане за Копа дел Рей (Купата на Краля), като победи Реал Майорка с 4:2 при дузпите след равенство 1:1 в редовното време и продължения.

Баските вдигнаха трофея за 24-и път, отстъпвайки само на 31-кратните победители от Барселона, като се наложиха над аутсайдерите от Майорка на стадион "Ла Картуха" в Севиля.

Дани Родригес изпрати Майорка напред през първото полувреме (21 мин-), но Ойхан Санкет изравни скоро след почивката (50 мин.).

Вратарят на Атлетик Хулен Агиресабала спаси дузпа на Ману Морланес, а Неманя Радонич от Майорка прати още един удар над гредата, като Атлетик реализира и четирите, за да триумфира.

Алекс Беренгер вкара победната дузпа, за да предизвика бурни празненства сред баските.

Атлетик на Ернесто Валверде, който бе победен в шестте си предишни участия на финала, сложи край на печалната ера с трудна победа.

След като победиха Барселона и Атлетико Мадрид по пътя към финала, "Лос Леонес" успяха да си осигурят първия голям трофей на клуба след дубъла в първенството и купата на страната през 1984 г.

"Това е невероятно, влязохме в историята", заяви играчът на мача Нико Уилямс пред TVE.

"Отборът работи усилено, феновете са винаги с нас и го заслужават, отдавна мечтаех за това", добави той.

Атлетик, чиито играчи празнуваха на лодка, известна като "Габара", след последната си победа, сега ще имат възможност да го направят отново следващата седмица.