Отказът на Испания да използва знамето и химна на Косово принуди УЕФА да премести квалификационните срещи за Европейското първенство по футбол до 17 години. Враждебността от страна на Испания към спортистите от Косово нарушава обещанието, което правителството й направи пред Международния олимпийски комитет за зачитане на правата на спортистите. МОК се намеси през ноември и обяви споразумение с испанските министри, след като символите на Косово бяха забранени на световното първенство по карате в Мадрид.

"Това ще гарантира, че атлетите на Косово могат да участват при същите условия като всички останали спортисти от 206-те национални олимпийски комитети, признати от МОК", заявиха от олимпийски орган.

Испанският град Билбао също е един от 12-те града, избрани от УЕФА да бъде домакин на Европейското първенство 2020, като Косово е потенциален участник. Балканската страна си осигури място в кръга на плейофите през март 2020 година.

Сега УЕФА потвърди, че шест мача в квалификационна група за младежкия шампионат до 17 г. вече не могат да се играят в Испания следващия месец. Испания, Косово, Гърция и Украйна трябваше да премерят сили в Бенидорм и Алкой-Източна Испания.

Вместо това, четирите национални отбора ще мерят сили на стадиона до централата на УЕФА в Нион, Швейцария, за да изиграят срещиге от 25 до 31 март./БТА