Имало едно време един…европейски клубен шампион. Така започва приказката, но не за всички. Не и за Барселона, не и за Франк Рийкард.

Холандският, така наречен, специалист показа, че нищо не се случва просто така във футбола. А неговият опонент Рафаел Бенитес доказа, че знае всичко, което може да се случи.

Снощи играчите на Барселона разходиха сигнално жалките си, пардон, сигнално жълтите си екипи по може би най-невероятния стадион на света. Заради видяното снощи „Анфийлд” си спечели прозвището „Страната на Чудесата”. А аз дори не съм фен на Ливърпул…

За Барселона разходката в Страната на Чудесата отбеляза няколко повратни точки – свалянето им от европейския връх, развенчаването на треньорските качества на Рийкард, и края на ерата Роналдиньо.

Отзад напред, с прости думи, нека да предскажем: в следващите две години хората по света ще свързват името Роналдиньо най-вече като производно на един друг Роналдо. Вчера „най-добрият футболист в света” не можеше дори да спре топката, а от това по-надолу НЯМА. Наистина НЯМА. Защото големите играчи са големи, защото играят, когато трябва. Но най-вече, защото дават всичко от себе си, когато нямат ден, когато не им върви, когато не са на кеф – големите винаги играят. А Роналдиньо вчера не игра…

Няма нужда да говорим и за останалите футболисти на Барселона, които така и не успяха да разберат къде се намират. Това се видя ясно, няма как да не сте ги забелязали – те все пак бяха в сигнално жълто.

Продължаваме с падението, защото тук то е най-голямо. По-голямо от това на Роналдиньо, защото Франк Рийкард се изложи публично още преди началото на мача. Припомням: той заяви, че Рафаел Бенитес е невежа и няма как да познае състава му.

А спокойният испански сеньор всъщност разкри колегата си по бели гащи и му показа, че в треньорската професия е просто един новобранец. Рафа каза: Предполагам, че Барса ще излезе в схема 3-4-3, и точно така се случи. Ако бе навлязъл в подробности, не се съмнявайте, че щеше да бъде прав. Единственото, което може и е правилно да се каже след двата мача Ливърпул – Барселона е, че възхищението от Бенитес е огромно.

А Рийкард – освен, че сгреши с подхода, обърка и състава. Пагубно. Холандецът може би трябваше да отдели по-малко време на буклите си, и повече на това да разучи качествата на своите футболисти. Или поне да им даде правилните бутонки, а не да праща Лео Меси на пързалката.

Ето`о е чудесен, но Рийкард до края на живота му ще го гложди мисълта, дали Гудьонсен не би свършил по-добра работа срещу Ливърпул. Исландецът е вкарвал не веднъж на „червените”, и независимо, че тогава не е носил сигнално жълто, а просто синьо, той все още не е забравил как се прави. За краткия си престой на терена Гудьонсен направи това пределно ясно. И още, и още…грешки на растежа, или тотално объркване. Ей, Рийкард, не е ли по-добре да прегледаш бележките на Бенитес, за да си имаш едно на ум?! Ако пък не, вземи на заем един екип от Людовик Жули например, и в България ще паснеш точно на мургавите сестри с метлите по улиците.

Имаше едно нещо, в което Франк Рийкард не сгреши – сезонът за Бареслона все още не е свършил. Но може да бъде съвсем скоро. „Каталунците” ги очаква Ел Класико и един провал там ще е еднозначен – краят на Барса в този й вид е дошъл. За добро!