Президентът на Малага шейх Абдула бин Насър Ал-Тани стана поредният собственик на клуб от Ла Лига, който открито заяви недоволството си от системата за разпределение на телевизионните приходи между тимовете.

Проблемът се крие в това, че Барселона и Реал Мадрид прибират основната част от парите, а това задълбочава пропастта между тях и останалите отбори. Двата гранда получават около половината от всички приходи от телевизионни права, които възлизат на 600 милиона евро. Причината се крие в това, че всеки клуб договаря условията си индивидуално, вместо да се разчита на колективно споразумение.

Според Ал-Тани Барселона и Реал получават по 135 милиона евро, докато третият Валенсия взима едва 65 милиона от телевизионните си права. По неговите думи през миналия сезон Малага е спечелила едва 13 милиона.

Освен това шейхът се обяви против новите данъчни правила, които целят по-лесното изчистване на общи дългове на стойност 750 милиона евро. Голяма част от клубовете в Примера и Сегунда Дивисион са натрупали доста задължения, като те дължат и допълнителни 600 милиона евро на системата за социално осигуряване.

„Има някои клубове, които избягват данъците по свой начин и всички знаем кои са те“, написа Ал-Тани в своя „Туитър“ профил. „Как малките клубове, без да говорят или искат равни телевизионни права, ще се развиват? Искам открито разследване по този въпрос от свободните медии, които са независими от големите клубове. Всичко това е крайно опасно за репутацията на испанското първенство“, допълни собственикът на Малага.