Победата на Барселона над Райо Валекано с 4:0 в 5-ия кръг на Ла Лига, в която за първи път от 5 години насам каталунците владяха топката по-малко от свой съперник, очевидно е имала далеч по-сериозен отзвук в съблекалнята, отколкото този в медиите. Според някои от изданията в Испания два дни след въпросния мач треньорът Херардо Мартино е имал среща на четири очи с един от лидерите в съблекалнята – Шави Ернандес, който е поискал гаранции, че характерният стил „тики-така“ ще бъде съхранен.

Категоричният успех на каталунците срещу Райо в Мадрид породи много дискусии, тъй като тогава те демонстрираха отлични контраатаки, които не са обичайна практика на „Камп Ноу“. За капак вратарят Виктор Валдес завърши мача с цели 20 дълги подавания, което също е в разрез с традициите, наложени в клуба.

Затова Шави е поискал лична среща с Мартино в неговия кабинет, на която искал да се увери, че аржентинецът няма да променя почерка на отбора. Двамата стигнали до извода, че системата няма да търпи промени и контролът върху топката си остава приоритет за Барса. В същото време обаче Тата поискал от отбора да има готовност за по-директни действия в определени специфични ситуации.

В крайна сметка събирането имало ефект и снижило значително породилото се напрежение сред играчите.