Тазгодишното първо Ел Класико за сезона в Ла Лига безспорно ще бъде маркирано от отсъствието на Лионел Меси и Кристинао Роналдо. И ако Реал продължава да се аклиматизира към живота без португалеца, за Барса липсата на гения от Росарио може да донесе доста главоболия.

Меси пропусна успеха над Интер (2:0) в Шампионската лига, както и 65 минути от срещата със Севиля (4:2). Той бе оставен на резервната скамейка от Валверде и при равенството (1:1) с Атлетик Билбао преди няколко седмици. В онази среща аржентинецът се появи в игра след 55 минути. 

Във всички тези случаи обаче Барса изглеждаше погълнат от отсъствието на своя голям лидер.

В двубоя със Севиля се видяха някои любопитни елементи, които Реал може да използва в "Ел Класико". След смяната на Меси с Дембеле, французинът внесе хаос в своя тим. Той търсеше много индивидуални пробиви и често губеше топката. През първата част Барса загуби 68 топки, като само 10 бяха на Дембеле. 

Влошаването на показателите на каталунците бяха най-вече в средата на терена. Това повлия сериозно и върху контрола на мача. Севиля успяваше да си връща топката по-често, когато Меси не бе на терена, а също отправи и 16 удара - вкара само два, но Барса имаше и един блестящ Тер Стеген под рамката. 

Пресата на Севиля даваше резултата в средната зона на игрището, което внесе смут в играта на тима. Меси се движи много отляво през центъра и обратно. Когато не е на терена обаче, контролът върху топката намалява драстично.

Аз средата на терена е зоната, от която Барселона атакува най-често (средно 34 акции през центъра на мач). С Меси на терена Барса бе създала 43 възможности за гол и бе реализирал 11 от тях в последните си три срещи във всички турнири. 

Не бе така обаче срещу Интер. Валверде направи някои промени по състава, като на мястото на Меси, отдясно на триото нападатели бе Рафиня Алкантара. Той се движеше много между линиите на съперника и като цяло да покри част от отсъствието на "десетката". Без аржентинеца обаче Барса градеше повече отляво, където бяха Алба, Артур и Коутиньо (40,1% от атаките на тима минаваха през тази зона).

Това намали ефективността на тима в средата, което може да се окаже коз в ръкава на Жулен Лопетеги на "Камп Ноу". Реал има превъзходни халфове, които в последните години бяха гръбнакът на отбора при спечелването на трите последователни Купи на Европа - Кроос, Каземиро и Модрич. Техническите умения на тези футболисти могат да направят така, че диктовката на срещата да мине с основното им съдействие.