Жозе Моуриньо изнесе поредната си открита треньорска лекция. Този път го стори по отношение на подготовката в рамките на една седмица. За седем дни португалецът преобърна доста неща. Постигна три знаменити победи. Смачка Барселона на „Ноу Камп“, после ги наби с резервите у дома, а за финал си тръгна като победител и от „Олд Трафорд“. Нещо повече, Реал елиминира една от най-силните формации на Сър Алекс.

Специалния си разчете силите по изключителен начин. За седем дни постигна толкова, колкото понякога е достатъчно да направиш и за цял сезон. Реал Мадрид си капарира Кралската купа, има положителен баланс срещу Барселона и в първенството, въпреки че титлата е мираж, а в Шампионската лига беше елиминиран най-силният английски тим.

Португалецът отново показа, че е планирал всичко до последния детайл. Реал изглеждаше свеж и в трите срещи, макар и снощи Юнайтед да бе, може би, малко по-добрият отбор. Играчите на Жозе бяха в оптимална форма през тези седем дни. Бързи, издържливи и подготвени психически за големите мачове. Когато биеш в Барселона и Манчестър, значи можеш да спечелиш срещу всеки.

След червения картон на Нани, който завинаги ще остане спорен, португалецът взе нещата в свои ръце и сдъвка съперника за 15 минути. Рокадите на Моу бяха впечатляващи. Принудителната смяна на Ди Мария с Кака се оказа точна. Включването на Лука Модрич бе гениален ход. Хърватинът заслужи тази възможност с брилянтната си игра срещу Барса в Мадрид. Бившият футболист на Тотнъм отлично знаеше „спатиите“ на халфовете от Юнайтед и буквално им скри топката. Жозе беше подготвил още една смяна „тежка категория“. Карим Бензема чакаше на тъча, когато Кристиано вкара с шпагат. Специалния учтиво помоли французинът да се облече по-дебело и да седне на пейката. В игра се включи Пепе, защото преднината трябваше да бъде защитена. Не беше смело, но се оказа разумно. Типично за Моуриньо.

Реал Мадрид от години не е имал такова самочувствие. Преди няколко седмици отборът беше сринат до основи. Плют, мачкан и подценяван... Психологът Моуриньо излезе на преден план и върна машината в изправност. Барселона бе поставен на място, а Юнайтед ще реве дълго за това отпадане, тъй като „червените дяволи“ имат отбор за титла в Шампионската лига.

Жозе все още не е спечелил нито една от желаните титли през този сезон, но отново има на своя страна целия отбор, нещо което изглеждаше невъзможно.

Португалецът е събитие в световния футбол. На практика той е една епоха в треньорската професия. Успехите му с различни клубове са нещо, което друг трудно би постигнал. Най-голямото признание за неговите умения е близостта му със Сър Алекс. Ако има някой, който да е все още по-класен от Специалния, това е точно чепатият шотландец, чиито гении се видя за сетен път и снощи.

Вчера в „Театъра на мечтите“ стана нещо забележително, което тепърва ще има развитие. Кристиано Роналдо и Жозе Моуриньо много елегантно си трасираха пътя към Манчестър Юнайтед. Специалния ще изчака търпеливо Фъргюсън да се откаже. При голмайстора ситуацията е по-сложна. Той е приоритет за Реал Мадрид и може да получи безумно предложение, което да го остави завинаги в испанската столица.

Любопитно е да се разбере, какво и как е тренирал отборът на Реал през тези седем дни. Едно е сигурно, Жозе Моуриньо е гениален треньор. Стратег, който умее да вдигне и мъртвец. Треньор, който е способен да събори изящния тим на Барселона...

Реал Мадрид изпрати велика седмица. Но това все още не е нищо, все пак говорим за стандартите на един забележителен клуб.