В първия полуфинален мач от турнира за купата на Конфедерациите, който се провежда в ЮАР САЩ поднесе голямата сензация на турнира, след като постави на колене европейския шампион Испания и го победи с 2:0.

По този начин бяха спрени две серии на Испания от поредни мачове без загуба и на последователни победи. Това е първо поражение за „ла фурия” от ноември 2006 година и първа победа на САЩ над иберийците.

В 26-ата минута Донован намери добре Джоузи Алтидор, който излъга Капдевила малко пред наказателното поле на "ла фурия" и с премерен удар прати кълбото в мрежата на Икер Касияс, като това бе първи допуснат гол за иберийците в надпреварата.

Десет минути по-късно американците можеха да удвоят своята преднина, като при центриране от пряк-свободен удар в наказателното поле на Испания Клинт Демпси не видя връхлитащия зад него съотборник Карлос Боканегра и отигра слабо с глава на метри пред гол линията на Касияс.

До края на полувремето европейските шампиони от Австрия и Швейцария миналата година пробваха на няколко пъти да изравнят резултата, но стабилната отбрана на САЩ и най-вече стража Тим Хауърд бяха на висота и не се пропукаха. Все пак удобни положения за гол се откриха пред Давид Вия и Фернандо Торес, но нито един от тях не успя да върне иберийците в мача.

В началото на второто полувреме испанците натиснаха и създадоха много положения пред вратата на Хауърд, но сериозни пропуски направиха Торес, Вия, Риера, Фабрегас, Серхио Рамос и Шави.

Обратно на логиката САЩ стигна до втори гол в срещата, с което прекърши съпротивата на „ла фурия”, В 74-та минута след груба грешка в испанската защита Донован направи за смях Пике и подаде към Демпси, но първоначално той се подхлъзна, но след това се възползва от това, че Серхио Рамос заспа и нападателят на САЩ чукна топката в мрежата на Икер Касияс.

САЩ завърши мача с човек по-малко, след като съдията Хорхе Ларионда даде доста спорен директен червен картон на Брадли за нарушение срещу Чаби Алонсо.

В последния четвърт час от мача Испания се опита по всякакъв начин да стигне поне до почетен гол, но това така и не се получи и САЩ се класираха за финала на турнира за купата на Конфедерациите, където техен съперник ще бъде победителят от мача между Бразилия и ЮАР.