Испания се класира по-трудно от очакваното на своя първи исторически полуфинал на Мондиал. „Ла фурия” надделя с минималното 1:0 срещу Парагвай в четвъртфинален мач от световното първенство в ЮАР, който се игра на стадион „Елис Парк” в Йоханесбург.

През първото полувреме двата отбора играха доста предпазливо, като парагвайците дори имаха надмощие и създадоха по-интересни ситуации пред вратата на Касияс. В 9-та минута след центриране в наказателното поле на Испания, Риверос засече топката с глава, но я изпрати неточно в аут. В 28-та минута Шави стреля от въздуха, но над напречната греда в аут.

В края на полувремето Парагвай стигна до гол чрез Нелсон Валдес, но той бе зачетен заради засада.

Второто полувреме се разви по много драматичен начин. В 57-та минута Парагвай получи право да изпълни дузпа, след като Пике задържа Кардосо за ръката в наказателното поле на Испания и съдията Карлос Батрес от Гватемала посочи бялата точка. Минута по-късно Кардосо стреля в левия ъгъл на вратата на Касияс, който спаси.

Ситуацията на терена се промени в 60-та минута, когато Давид Вия направи страхотен пробив, а след това бе съборен от Алкарас в наказателното поле на Парагвай и Батрес свири дузпа за Испания. При първото изпълнение Чаби Алонсо бе точен, но гватемалският арбитър назначи повторение на изпълнението на дузпата, тъй като играчи от националния отбор на Испания бяха навлезли в наказателното поле на „гуараните”. При второто изпълнение Алонсо стреля в левия ъгъл на вратата на Вияр, който спаси, след което събори Фабрегас, а топката стигна до Рамос и той стреля, но уцели левия стълб, а след това защитник на гуараните изби кълбото в корнер.

Испания можеше да поведе в резултата в 64-та минута, когато Вия стреля опасно, но ударът му бе отразен от Хусто Вияр. Натискът на испанците се увеличи, а в 70-та минута Капдевила подаде към Иниеста, който стреля от границата на наказателното поле на Парагвай, но неточно в аут. Последваха два неточни удара на Шави Ернандес.

Все пак Испания стигна до победен гол в срещата в 83-та минута, когато Иниеста премина през двама футболисти на Парагвай, след което чукна към Педро, а той шутира, но топката срещна десния стълб на вратата на Вияр, след което Вия стреля, а кълбото срещна левия и десния стълб и влезе във вратата.

В 89-та минута Парагвай можеше да се върне в мача, когато Бариос стреля опасно, а Касияс не се намеси убедително и кълбото стигна до Санта Крус, но след това вратарят на Испания се намеси и спаси. Минута по-късно Педро направи добър пробив и подаде към Вия, който стреля, но Вияр спаси.

Така Испания се класира за първи път в историята си на полуфинал на световно първенство и ще срещне Германия на 7 юли в Дърбан.