Уеска започва приказката в Ла Лига с пуснат под гаранция затворник и бюджет по-малък от заплатата на Меси.

Испанският шампионат Ла Лига ще придобие още малко колорит през този сезон. Примера има още един нов член в лицето на арагонския Уеска, чиято приказка в първия ешелон обещава да бъде вълнуваща. През миналия сезон тимът направи историческо първо класиране, след като влезе в Ла Лига. Това стана два кръга преди края на шампионата в Сегунда, след успех далеч от дома над Луго с 2:0 в мач от 40-ия кръг на шампионата.

Уеска финишира на второ място в класирането със 75 т., на 1 точка зад лидера Райо Валекано. Уеска стигна до промоцията с четвъртия най-малък бюджет в Сегунда – тимът разполагаше с около 8 млн. евро. Това е пет пъти по-малко от заплатата на звездата на Барселона Лионел Меси, който през миналия сезон прибира около 40 млн. евро под договора си с каталунците.

Футболен клуб Уеска се намира в едноименни град, побиращ в себе си малко повече от 50-хиляди жители. Той е разположен в северната част на област Арагон, в близост до град Сарагоса. Или казано на футболен език - на три часа и половина път с кола от "Сантяго Бернабеу" и на два часа и половина от "Камп Ноу". Тимът играе домакинските си мачове на китния "Естадио Ел Алкорас“, който доскоро имаше капацитет от 5500 седящи места.

Поради спечелването на промоцията тимът увеличи капацитета на съоражението за още 2000 зрители. Ремонтът все още тече, което ще отложи с месец историческия първи мач на тима у дома в елита на Испания. Дебютният двубой се очаква да бъде на 14 септември срещу Райо Валекано. До тогава тимът вече ще е гостувал на шампиона Барселона на "Камп Ноу".

Оставането в елита за джуджето от севера обаче няма да бъде никак лесна задача, тъй като отборът загуби някои важни имена. През лятото отборът се раздели с човека, който го изведе до промоцията - Хуан Франсеск Ферер Сичилия, или накратко Руби. Малко след това обаче той пое каталунския Еспаньол. В момента начело на тима е бившият вратар на Атлетико Мадрид и Галатасарай Лео Франко, който също ще дебютира като наставник на професионален клуб, две години след своето отказване от активната игра.

Вратарят Алекс Ремиро, който олицетворяваше духа на Уеска, също напусна клуба. Той получи тежък удар в главата по време на последния мач срещу Луго (2:0) и трябваше да излезе принудително от терена. Стигаше му само да чуе от своите съотборници – „Изкачваме се“. Задачата бе изпълнена. Сега обаче младият страж трябва да се завърне в Атлетик Билбао – отборът, от който бе отдаден под наем, за да замести напусналия посока Челси Кепа Арисабалага. Уеска има прекрасен пример затова как се оцелява в хищническата среда на испанския елит.

Става дума за Ейбар, който през 2014 г. намери място в Примера и, за своя радост, все още задържа мястото си сред каймака на местния футбол. Все пак Уеска успя да присъедини и няколко интерени имена. Едно от тях е аржентинският страж Алекс Вернер, който пристигна под наем от Атлетико Мадрид. Друг любопитен кадър е Рубен Семедо, който напусна тима на Виляреал през миналия сезон...за да влезе в затвора за 142 дни. След почти пет месеца зад решетките, заради опит за убийство, Семедо плати 35 хил. паунда и излезе под гаранция. Уеска получи много критики за това, че привлича играч с подобна биография, но от клуба защитиха решението си.

„Той заслужава втори шанс. В затвора се е подготвял и дори е изиграл няколко мача – мисля, че е в оптимално състояние“, сподели спортният директор Емилия Вега. От отбора, спечелил промоцията, остана и Гонсало Мелеро. Той е разиграващ халф, който не успя да пробие място в Б отбора на Реал Мадрид под ръководството на Зинедин Зидан преди няколко години, но намери пристан в северо-източна Испания.

Що се отнася до схемата на игра, Лео Франко едва ли ще пипа нещо по нея. Руби налагаше най-вече модерното в последно време 4-1-2-2-1, с насищане на централните зони на терена и бързо преливане в предни позиции. Отборът ще разчита на интернационалното си нападение, съставено от италианеца Самуеле Лонго, колумбиеца Куко Фернандес и аржентинеца Чими Авиля. 19-годишният Ернандес, под наем за втори сезон от Уотфорд, се надява да подобри постижението си от 16 гола в предишната кампания и да вдига феновете на „Ел Алкорас“ на крака всеки уикенд. Испанският футбол добави още цвят към своята пъстра гама. Уеска е готов за приключението, наречено „Ла Лига“.