Влиятелното американско списание "Форбс" публикува своя ежегоден рейтинг на най-скъпоплатените футболисти на света. На първо ясто в класацията е звездата на испанския клуб Реал Мадрид Кристиано Роналдо.

Според изчисления на изданието през 2013 г. Роналдо е спечелил 73 млн. долара. От тях 49 млн. долара са били от заплата и бонуси в клуба, а останалите 24 млн. долара са дошли от реклами за такива компании като "Найк", "Самсунг", "Таг Хойер", "Флай Емирейтс" и "Хербалайф".

През септември миналата година Роналдо подписа с клуба нов петгодишен договор, по силата на който ще получи рекордните 206 млн. долара. През януари той получи "Златна топка" - ежегодната награда за най-добър футболист на света. На второ място в класацията се нарежда нападателят на испанския футболен клуб Барселона - аржентинецът Лионел Меси, който е заработил през миналата година 65 млн. долара.

Договорът му с клуба му е донесъл 42 млн. долара, а останалите са дошли от рекламни договори с "Адидас", "Самсунг", "Пепси", "Търкиш еърлайнз" и "Хербалайф". "Форбс" отбелязва, че в скоро време Меси ще подпише с Барселона нов договор, финансовите условия на който няма да отстъпват на тези от договора на Роналдо с Реал.

На трето място "Форбс" поставя шведския нападател за френския Пари Сен Жермен Златан Ибрахимович, който е заработил 30 млн. долара по договора си с клуба и 4 млн. от реклама за "Найк" и "Волво".

"Скромните" приходи на Ибрахимович от реклама се обуславят от това, че тимът му не успя да се класира за световното първенство в Бразилия. Сред първите пет най-високоплатени футболисти в света се нарежда нападателят на Барселона Неймар - с 28 млн. долара и нападателят на френския Монако Радамел Фалкао - 26 млн. долара.

Миналогодишният рейтинг на "Форбс" се оглавяваше от англичанина Дейвид Бекъм, следван от Роналдо и Меси - на трето място.

"Форбс" публикува и списък с най-скъпите футболни клубове на света. По съвкупност от стойност на играчите, инфраструктури и други активи палмата на първенството се държи от мадридския Реал, който и миналата година бе първенец. В момента той се оценява на 3.44 млрд. долара. Следва Барселона с 3.2 млрд. долара, Манчестър Юнайтед с 2.82 млрд. долара, германския Байерн с 1.85 млрд. долара и английския Арсенал с 1.33 млрд. долара. /БГНЕС