Бившата звезда на Барселона и настоящ помощник на Фред Грим при юношите на Аякс до 19-годишна възраст Роналд де Бур, даде пространно интервю за испанския „As”. Той говори за престоящото Ел Класико и за срещата на Аякс, където брат му е треньор, с Реал Мадрид.

-Реал Мадрид ще дойде в Амстердам с резервите...

-Всички мислят, че това е много добре, но Реал Мадрид имат звезди, които не играят винаги. Именно тези играчи искат да демонстрират на треньора си своята класа. Това може да е по-голяма заплаха за нас. Има футболисти като Игуаин, който е доста свеж и ще даде максимума в този мач.

-Страхувате ли се?

-Да. Тази година Реал е много по-стабилен и много по-организиран. Ако не играе един, ще играе друг и това няма да промени представянето на отбора.

-Смятате ли, че тима на Моуриньо е толкова силен, че да разгроми Барселона?

Срещат се двата най-добри отбора в света, Реал са много постоянни в представянето си тази година. Може да победи всеки. Мога да кажа, че и двата отбора са фаворити.

-Барса и Реал имат може би най-добрите треньори в света. Какво е мнението Ви?

-Играл съм и с Пеп, и с Моуриньо. Наистина невероятни треньори. Според мен Пеп е малко по-спокоен. Моуриньо има много качества.

-Как смятате, че ще свърши Ел Класико?

-Реал са в невероятна форма, смятам, че тази година изходът на дербито ще е много по-различен от миналите години. Въпреки че Барса продължават да играят уникален футбол. Но не искам да се ангажирам с прогнози, не знам кой ще победи.

-Все пак кой е фаворитът?

-Реал е домакин, от тази гледна точка има известно предимство.

-Да се съсредоточим върху Аякс. Изненадвали Ви, че трудът Ви не даде толкова плодове, колкото предишни години?

-Ние работим здраво. В момента се опитваме да заимстваме много неща от Кроиф, има играчи от школата, които имат качества, за да бъдат в първия отбор.

-Споменахте идеята на Кроиф, какво имате предвид?

-Започнахме тази година. Работим много върху индивидуалността на отделните футболисти. Важно е да работим ефективно с школата и да можем да изваждаме качествени играчи, които да подсилват първия отбор.

-Може ли да дойде поколение като вашето, което спечели Шампионската лига?

-Въпросът е много сложен. Но в нашия тим има много качествени играчи и аз вярвам в тях. Ние предпочитаме да инвестираме пари в школата, в треньорите, които да формират характера на младите състезатели, а те след това да са в основата на тима ни. Ние сме убедени, че школата е сърцето на клуба.