Отборът на Испания е непобеден в последните си 12 мача на европейски първенства, което е своеобразен рекорд.

Тимът на Висенте Дел Боске не е допуснал гол в последните си пет мача на еврофинали, което също е нов рекорд.

Испания се присъедини към Германия като единствените страни печелили по три пъти ЕП.

Ла Фурия успява да спечели последните си 62 мача, в които вкарва първия гол в срещата. Последният път, когато губи, след като води с 1:0 е поражение от Северна Ирландия през септември 2006 година.

Висенте Дел Боске стана вторият треньор, успял да спечели титли от европейско и световно първенство. Преди него това направи Хелмут Шьон с отбора на Германия (ФРГ).

Фернандо Торес е играл най-малко минути на всички играчи с по три гола на Евро 2012 (190 минути).

Давид Силва имаше пръст в пет гола на Евро 2012 (2 гола и 3 асистенции), повече от всеки друг играч на този турнир.

Икер Касияс спечели 100 от своите 137 международни мачове, ставайки първият играч, който успя да достигне подобно постижение. Той също така държи световния рекорд с 79 чисти мрежи.

Серхио Бускетс, Педро Родригес и Жерард Пике се присъединиха към елитната група от играчи, които са спечелили европейско първенство, световно първенство, Шампионската лига, Междуконтиненталната купа и Световно клубно първенство. В тази елитна компания има само 19 футболисти.

Това е вторият случай, в който на финал на европейско или световно първенство, капитаните и на двата отбора вратари. Другият случай е от шампионата на планетата през 1934 между Италия и Чехословакия.