В „Ел класико” от 36-я кръг на Примера дивисион Реал Мадрид разнебити Барселона и постигна победа с едва 4:1, като „кралете” имаха възможност да постигнат много по-запомнящ се резултат.

Преди мача футболистите на Барселона направиха шпалир в чест на 31-та титла на новите-стари шампиони на Испания.

Играчите на Франк Рийкард бяха изключително бледо копие на себе си и показаха около 10% от възможностите. Футболистите нямаха настроение за игра и времето в Мадрид бе в унисон с техните чувства и валеше дъжд.

За сметка на това шампионите от Реал демонстрираха много силно желание да докажат, че напълно заслужено триумфират през този сезон.

В 12-та минута Гути комбинира с Робен, след което русокосият халф подаде на Раул, който се възползва от грешка на Пуйол и от границите на наказателното поле на Барселона с елегантен удар отбеляза първия гол в мрежата на Виктор Валдес.

Пет минути по-късно Валдес сбърка фатално, но Гаго направи фрапантен пропуск и пропусна идеална възможност да се запише при голмайсторите.

В 20-та минута домакините поведоха с 2:0, след като Гути центрира от пряк свободен удар и Ариен Робен бе оставен непокрит във вратарското наказателно поле и с глава прати топката в мрежата на Валдес.

Барселона се опита да отговори с два удара на Боян и Анри, но те не затрудниха вратаря Икер Касияс.

В 33-та минута Снайдер подаде на Гути, който стреля перфектно, но Виктор Валдес с невероятен рефлекс успя да извади топката.

В края на първото полувреме Раул имаше изгодно положение, но ударът му излезе в аут.

Второто полувреме започна сравнително добре за Барселона и още в 46-та минута Боян с глава можеше да намали резултата, но Касияс успя да улови в последния момент топката.

В 56-та минута Гути подаде на Марсело в наказателното поле на Барселона, но бразилецът бе притиснат от Силвиньо и Валдес и двамата предотвратиха нов гол в мрежата на каталунците.

Четири минути по-късно Диара отправи опасен удар по посока на вратата на Барселона, но Валдес отново се намеси чудесно.

В 63-та минута малко, след като Игуайн се бе появил в игра се разписа в мрежата на каталунците и направи класическа преднината за Реал Мадрид. Диара изведе аржентинеца сам срещу Валдес и Гонсало прехвърли без проблеми вратаря на Барса.

Три минути по-късно Марсело имаше възможност да увеличи головете в мрежата на Валдес, но ударът му бе спасен. В следващата атака Меси подаде на Боян и той стреля, но Касияс успя да отбие топката в корнер.

В 75-та минута Рууд ван Нистелрой се завърна в игра след дълго лечение от контузия и смени капитана Раул. Минута по-късно Робиньо центрира в наказателното поле на Барса, след което Пуйол игра с ръка и съдията Перес Бурул свири дузпа за „белия балет”. Зад бялата точка застана именно Нистелрой, който в 77-та минута покачи преднината на домакините на 4:0.

Три минути по-късно Валдес извади поредния удар по посока на неговата врата, а в 81-та минута се наложи Касияс да избива в ъглов удар опасен шут на Меси.

В 86-та минута Меси изведе Анри зад отбраната на Реал и французинът отбеляза почетния гол за Барселона.

В заключителните секунди на дербито Шави бе изгонен с втори жълт картон от съдията Перес Бурул заради реплика към арбитъра.

По този начин футболистите на Реал Мадрид пропуснаха невероятен шанс да разгромят своя съперник и да запишат по-голяма победа в историята на дербитата. От отбора на Барселона единствено добре играха Валдес, Пуйол, Шави, Меси и Боян, а Франк Рийкард напусна разплакан стадион „Сантиаго Бернабеу” в последното „Ел класико”.