Реал Мадрид загуби с 1:2 гостуването си на Еспаньол и позволи на преследвачите си в Примера дивисион да се доближат максимално. Шампионите имат 19 точки, а плътно по петите им вече са Виляреал и Валенсия с по 18, както и Барселона със 17. До този мач Реал М нямаше загуба в първенството.

Испанският национал Раул Тамудо отново демонстрира блестящата си форма, като успя да се разпише в мрежата на Касияс, а същото стори и Алберт Риера. И двамата се разписаха и при победата на Испания преди седмица в Дания. На „Монтжуик” Еспаньол диктуваше събитията на терена, като позволи само едно попадение на гостите, дело на Серхио Рамос в заключителните минути.

Само 90 секунди бяха необходими на каталунците да открият резултата. Риера засече центриране на Луис Гарсия от корнер и остави Касияс безпомощен.

Реал трябваше да се справя без контузения Ариен Робен и Робиньо, който се прибра в Испания от Бразилия малко преди двубоя. Без тях „кралският клуб” трудно твореше положения, докато Еспоньол непрекъснато търсеше пролуки в отбраната на „белите”.

Така в 53-та минута Валдо намери Тамудо, измъкнал се от опеката на Фабио Канаваро, и прехвърли елегантно Касияс за 2:0. Домакините имаха възможности да направят преднината си и по-убедителна, но Луис Гасия бе неточен.

Рууд Ван Нистелрой опита опасен изстрел към Камени, но едва в 90-та минута Серхио Рамос с поредния си изненадващ гол намали резултата. В заключителните секунди Реал опита всичко, за да стигне до равенство, но Еспаньол удържа устрема, за да се поздрави с успеха.