Тази вечер Реал Мадрид ще се опита да спечели за 18-и път традиционния трофей Сантяго Бернабеу, който се провежда на едноименния стадион в испанската столица, а противник на Кралския клуб в 29-ия финал за отличието ще бъде сръбския Партизан Белград.

Освен 17-е купи във витрината на Белия балет, отличието са печелили още клубове като Милан, Интер, Байерн Мюнхен и мексиканския Пумас УНАМ.

Турнирът на името на легендарния бивш президент на Реал Сантяго Бернабеу по традиция се провежда в края на лятото, но през тази година планираният двубой срещу Спортинг Лисабон бе отложен заради смъртта на футболиста на Севиля Антонио Пуерта.

На пръв поглед странния избор на Партизан за противник във финала се обосновава с факта, че именно срещу сърбите Реал става за шести път европейски шампион през 1966 година, когато печели с 2:1 финала на тогавашната Купа на европейските шампиони в Брюксел.

За последно двата тима играха един срещу друг в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2003/04 година, като испанците спечелиха първия двубой с 1:0, а във втория сърбите удържаха нулево равенство.