Отборът на Реал Мадрид се доближи до титлата в испанската Примера дивисион след като победи вечния си съперник Барселона с 1:0 на неговия „Ноу Камп”.

„Ел класико” бе лишен от особени футболни качества, като двубоят протичаше главно в центъра на терена и без особени голови възможности. Единственото попадение отбеляза изненадата в титулярния състав на Бернд Шустер Жулио Баптища в 36-тата минута.

Старши треньорът на Барселона Франк Рийкард изненадващо започна срещата с пренебрегваните Роналдиньо и Деко, които в последните седмици оставаха често извън плановете на холандския специалист.

Двубоят започна доста нервно с фаулове и от двете страни. Първият по-сериозен шанс се откри пред Пепе, който с глава изпробва рефлекса на Валдес. Ето’о и Роналдиньо пък пропиляха единствените положения за каталунците през първата част.

Скъпоценният гол за Реал Мадрид падна в 36-тата минута и бе дело на Жулио Баптища. Бразилецът получи пас от Рууд ван Нистелрой и със страотен удар от границата на наказателното поле вкара в горния десен ъгъл на вратата на Валдес, който нямаше никакви шансове да спаси шута.

Втората част също не предложи големи емоции на зрителите. Двата отбора продължиха с дебненето и опасностите пред двете врати бяха рядкост. Все пак, Барелона бе по-активният отбор на терена и отново Роналдиньо и Ето’о опитаха удари към Касияс, но и в двата случая топката излезе в аут.

Франк Рийкард се опита да промени резултата, като пусна в игра последователно Джовани дос Сантос, Дзамброта и Боян Къркич на местата съответно на Деко, Пуйол и Шави.

Именно Боян бе близо до изравняване на резултата в 84-тата минута. Тогава Касияс трябваше да се разтегне максимално, за да спаси страхотния удар на младока.

До края на срещата натискът на каталунците се усили, но Иниеста, Ето’о и Роналдиньо така и не можаха да донесат точката за своя тим.

След тази победа „белият балет” увеличи преднината си на върха пред Барселона на 7 точки и може да посрещне с широка усмивка предстоящите празници.

Барселона: Валдес – Пуйол (77’ Дзамброта), Маркес, Милито, Абидал – Шави (82’ Боян Къркич), Деко (58’ Джовани), Туре – Иниеста, Ето’о, Роналдиньо

Реал Мадрид: Касияс – Серхио Рамос, Канаваро, Пепе, Хайнце – Снайдер (79’ Гаго), Диара, Жулио Баптища, Робиньо (85’ Робен) – Раул, ван Нистелрой