Легендарният футболист на Реал Мадрид Раул Гонсалес Бланко е най-добрият футболист в историята на Ла Лига за всички времена, докато звездата на Барселона Лионел Меси заема четвърто място в своеобразната ранглиста. Меси е единственият действащ играч, който попада сред първите 20, докато звездата на „белия балет“ Кристиано Роналдо е едва 23-ти. Третият, който още се състезава, е Аритс Адурис от Атлетик Билбао, който заема 109-та позиция.

Анализът е направен от Центъра за проучване на испанската футболна история и статистика и се основава на проучването на точно 9117 футболисти от сезон 1928/29 до 2015/16.

Анализът е на база игровите минути, голове, асистенции и т.н. на всеки един футболист. Всеки гол означава една точка, но ако е от дузпа, към актива се прибавя само 0.6. За автогол се отнема 0.4 точки, а за червен картон – 1.5.

Раул е първи с 528 точки - 4 пред Сесар Родригес, легенда на Барселона в периода 1942-1957.Трети е Телмо Сара от Атлетик Билбао, който е с 493 точки, а четвърти е Лионел Меси с 490. Петицата се затваря от Енрике Кастро Кини от Спортинг Хихон и Барселона.

Легендата на Реал Мадрид Алфредо ди Стефано е едва седми в класацията. В топ 10 намират мяст ооще Хуан Арса, Франсиско Хенто, Карлос Алонсо – Сантияна и Гийермо Горостиса.

Бившият футболист на Барселона Шави Ернандес е 49-ти.