Отборът на Ейбар успя да спечели с 3:1 домакинството си срещу Бетис, което даде начало на 13-ия кръг в Примера дивисион. Мачът обаче беше белязан от много спорно изгонване на Кристиано Пичини, което остави гостите с човек по-малко след около четвърт час игра.

Дискусионната ситуация се разви в 17-ата минута, когато Такаши Инуи беше изведен много добре сам срещу вратаря на Бетис. Пичини застигна японеца и използва тялото си, за да надделее над съперника си. Инуи се просна на тревата и размаха ръце, а реферът Даниел Араис може би не видя добре ситуацията, защото отсъди фаул на 2 метра пред пеналта и вдигна директен червен картон на италианеца.

Още по-злощастното за севилци бе, че именно от прекия свободен удар Педро Леон откри резултата. Бившият играч на Реал изпълни по перфектен начин над стената, за да забие кълбото в горния десен ъгъл – 1:0.

Гостите определено изпаднаха в шок, а това позволи на Ейбар много скоро да дръпне с още един гол. В 23-ата минута Инуи центрира отдалеч към наказателното поле, където защитниците не си свършиха добре работата, а и вратарят Антонио Адан не излезе навреме. Така Серхи Енрич се отскубна и се хвърли на шпагат, за да засече в мрежата – 2:0.

През втората част домакините не атакуваха така яростно, но продължиха да водят мача по комфортен начин. Една грешка в 84-ата минута обаче върна надеждите на гостите. Флориан Льожен получи топката пред собственото си наказателно поле и без да знае, че Рубен Кастро е зад гърба му, опита да подаде назад към вратаря. Нападателят на Бетис само това и чакаше – той овладя и напредна, след което хладнокръвно намали резултата за 2:1.

Все пак в продължението на мача Ейбар уби всякаква интрига с третия си гол. Педро Леон получи пас в дълбочина отдясно и влезе в наказателното поле, след което от 13-14 метра по диагонала шутира много мощно към близкия горен ъгъл. Адан закачи топката и тя се отби в напречната греда, а след това Кике Гарсия без проблем с глава вкара на празна врата – 3:1.

Победата поне временно изкачи Ейбар до 7-ото място в класирането с 21 точки, на 1 пред 8-ия Атлетик Билбао. Бетис от своя страна е 13-и със 7 пункта по-малко в актива си.