Хърватският футболист Иван Ракитич заяви, че в Барселона всеки знае ролята си. Той призна, че играта на отбора се подчинява на триото в атака – Меси, Суарес и Неймар.

„В края на краищата те са си го заслужили. Имат цялата свобода на движение, защото са най-добрите, и ако ги имаме, трябва да се възползваме от това. Те обаче със сигурност също съзнават това, че имат зад себе си най-добрите. Ние пък знаем, че ако можем да си върнем притежанието на топката възможно най-високо по терена, по-добре за тях, ала ако се нуждаем от помощ в отбрана, те се ще се върнат и ще се трудят“, коментира Ракитич.

„Принципът е: аз ти давам, но и ти ми дай. Те знаят, че ако ние не се придвижим напред при атака, ще сме също толкова изгубени, както когато се защитаваме и те не се връщат“, добави халфът.

„В Барселона всеки си знае ролята. Аз не мога да финтирам или да копвам топката като Ней, не шутирам като Лео и нямам мощта на тялото на Луис, но пък имам други качества, които може би те нямат: събирам линиите, подпомагам създаването на числено предимство“, продължи хърватинът.

„Тримата живеят от риска, играят много един на един, но когато изгубят топката, трябва да си наблизо, защото ако си я върнеш, ти се отваря пространство и ако не стане първия път, ще стане втория. Трябва да има компактност, взаимопомощ. Като съберем всичко това, дано останем така силни като сега“, каза още Иван Ракитич.