С гол на Карлес Пуйол в 73-ата минута Испания победи с 1:0 Германия и се класира за финала на Мондиал 2010, където ще срещне Холандия.

Нито един от двамата финалисти досега не е печелил световната купа, а това означава, че ще има нов уникален първенец на планетата, след като досега само 7 отбора бяха триумфирали с титлата – Бразилия, Италия, Германия, Аржентина, Уругвай, Франция и Англия. За първи път и европейски отбор ще ликува с трофея, когато турнирът се провежда извън пределите на Европа.

В събота Германия ще срещне Уругвай в двубоя за третото място. Големият финал между Холандия и Испания е в неделя, 11 юли от 21:30 часа.

През първото полувреме момчетата на Висенте дел Боске играеха повече с топката, но стигнаха единствено до две голови положения в първия четвърт час на двубоя.

В шестата минута с много добро извеждащо подаване Педро Родригес намери Давид Вия, който излезе очи в очи с Мануел Нойер, вратарят обаче направи няколко крачни напред и парира удара на Вия.

В 14-ата играчите на Ла Фурия разиграха след корнер отдясно и Андрес Иниеста центрира опасно, но непокритият Карлес Пуйол стреля над вратата.

Бундестима само веднъж застраши по-опасно вратата на съперника. В 32-ата минута Пьотр Троховски бе оставен непокрит на 30 метра и стреля, но Икер Касияс изби в ъглов удар.

Най-спорното положение преди почивката бе в последните секунди на първата част, когато Месут Йозил падна за дузпа в наказателното поле, след като бе чукнат от Серхио Рамос. Съдията Виктор Касай от Унгария обаче остана безмълвен.

През втората испанците отново започнаха по силно и пробваха далечни изстрели на Чаби Алонсо и Давид Вия, за да се стигне до невероятна атака в 58-ата минута, когато по чудо не падна гол.

Първо Алонсо шутира от дъгата на наказателното поле, Мануел Нойер изби в краката на Андрес Иниеста, той от подаде успоредно на вратата, но няколко сантиметра не достигнаха на Вия да засече топката във вратата, последва и изстрел на Педро извън пеналта, но в аут.

Маншафта опита да отговори в 61-ата, когато резервата Марсел Янсен центрира отляво, след рикошет топката стигна до Мирослав Клозе, но му не бе удобно да отправи удар и би над вратата от точката на дузпата.

В 69-ата минута бе най-чистото положение за Германия в мача. Лукаш Подолски центрира отляво и намери на 14 метра от вратата непокрития Тони Кроос, също влязъл като резерва, той стреля от движение, но не достатъчно силно и Икер Касияс успя да парира удара му.

Кулминацията на мача бе в 73-ата минута, когато Шави Ернандес центрира от ъглов удар на деветия метър, там Карлес Пуйол се извиси над немската отбора и с глава заби топката във вратата на Мануел Нойер.

Така изненадващият голмайстор класира Испания за първи път в историята на финал на Световно първенство, след като немците не успяха да сътворят нова опасност до края на срещата в Дърбан.

Осем минути преди края Ла Фурия дори можеше да вкара втори гол, при атака двама срещу един германец. Педро игра сам и стигна до наказателното поле, където загуби топката, след като пропусна да шутира или да подаде на непокрития Фернандо Торес.

Сега цяла Испания очаква двубоя за титлата срещу Холандия в Йоханесбург в неделя, а Германия ще трябва бързо да забрави тъгата от изпуснатия шанс и да се опита да спечели на втори пореден Мондиал третото място в събота в мач срещу приятната изненада на шампионата Уругвай.