Бившият президент на ПСВ Айндховен Роб Вестерхоф заяви, че през 2005 година колегата му от Барселона Жоан Лапорта му е предложил да привлече под наем Лионел Меси, като това се е случило по време на сбирка на Г-14.

Тогава Лео Меси прохождаше в първия тим на каталунците, но все още нямаше европейски паспорт. В състава на Барса е била запълнена квотата от трима играчи извън ЕС и за това Лапорта е имал идея да го прати в Холандия, за да се обиграва.

В Айндховен на драго сърце са приели предложението, но в крайна сметка преминаването на Меси на Филипс Стейдиъм е било стопирано от тогавашния наставник на Барселона Франк Рийкард и помощника му Хенк Тен Кате.

„ПСВ имаше много добра репутация по това време. Гуус Хидинк бе наш треньор, точно бяхме станали шампиони и стигнахме до полуфиналите в Шампионската лига“, каза Вестерхоф.

„Всички в клуба бяха за този трансфер, знаехме, че Меси е отличен играч и бяхме ентусиазирани от възможността да го привлечем. Лапорта обаче се обади и каза, че треньорският екип е срещу тази сделка.“

„Жоан Лапорта и Чики Бегиристайн мислеха, че ПСВ ще бъде добра дестинация за Лионел Меси. Останах с чувството, че Рийкард и Тен Кате не искат той да идва в Холандия“, заяви още бившият бос на ПСВ Айндховен.