Иниеста, Шави или Лео Меси? Може би точно в тази подредба. В тройката за Златната топка го няма Снайдер, няма го и Ариен Робен, всички забравиха за Милито, но и те са част от героите на миналия сезон. Местата са само три, така че е трудно да се каже, кой трябваше да не бъде в там.

Иниеста, Шави или Лео Меси? И тримата от Барселона, чудо голямо. Сензационно е, че и тримата са продукт на гранда от Каталуния. Златната топка ще е за „Ла Масия”.

Подобно постижение няма аналог в историята на футбола, а едва ли ще се повтори в близките 20 години, освен ако отново не го направят и догодина.

Едва ли някой може да оспори присъствието на Шави и Ивиеста. „Близнаците” станаха световни шампиони, а в година с Мондиал всичко друго остава на втори план. Дори и любимата ни Шампионска лига, която е с класа отгоре като качество на играта. Традицията обаче дава предимство на Световното. Пък и то е през цели четири години.

Лео Меси? Той се провали тотално в Африка, но някой може ли да посочи по-добър от него? Много искам да кажа Роналдо, но няма да е вярно. Има ли смисъл да лъжем? Не, няма.

В крайна сметката тройката е закономерна. Просто Снайдер не уцели точната година, а и финалът Холандия-Испания му изяде главата.

Пресата в Каталуния има поредния повод да триумфира. Този успех е много по-ценен и значим от петицата срещу Реал и Моуриньо. В „Ел Класико” е имало и далеч по-гръмки победи.

Най-големият успех на „синьо-червените” е академията, която са изградили. Осем юноши титуляри в най-важните мачове. Това и математически не изглежда вярно, но е факт.

Основите положени от Кройф и неговият екип са железни. Надграждането обаче явно е някакво изкуство. Вероятно има и известен късмет, защото скаутската мрежа е съумяла да подбере истински бижута, а това си е малко рибарска работа. В света има милиони деца, които ритат добре топката, но да уцелиш такъв като Меси си е предизвикателство.

Сигурно има и някаква тайна, иначе всички щяха да „откраднат” номера на Барселона. Или пък почвата там е благоразположена към тези велики изобретения, които се превръщат в епохален отбор.

Барселона не ми допада, но е най-добрият пример в съвременния футбол. Пример, който има запазено място в дебелите футболни книги. Пример, който задължително трябва да бъде следван.