Барселона плати предколедно 144000 евро на първия отбор на Златан Ибрахимович - шведския ФБК Балкан.

Тези пари се полагат на клуба от Малмьо според системата за солидарност на ФИФА, която налага при трансфери да се плащат пари и на тимовете, изградили даден футболист като такъв.

Малкият шведски тим успя да докаже и на хартия, че Ибрахимович е прекарал пет години в тима и получи своя дял от 66-те милиона евро, които може да се смята, че Барса плати на Интер за голаджията. Изчислено е, че това е сумата на трансфера, при който част от сделката бе и Самуел Ето’о.

„Пратихме изрезки от вестници и видеоклипове, в които Златан говори за времето, прекарано във ФБК Балкан”, обясни спортния директор на петодивизионния шведски клуб Саша Вейзович, след като бе спечелена битката за парите.

Според правилата на ФИФА, 5% от трансфера на даден играч отиват за отборите, в които е играл той от 12 до 23 години, като средствата се разпределят според това колко дълго, къде и кога се е подвизавал футболиста.

Най-голям дял от тези 5%, т.е. 60% ще отидат за тима на Малмьо, който ще прибере около 2 милиона евро от трансфера на Златан Ибрахимович от Интер в Барселона.