Испанската организация за защита правата на хомосексуалните хора осъди остро поведението на феновете на Барселона към звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо. По време на минутата мълчание в памет на Йохан Кройф, от агитката на каталунците се чуха викове "Кристиано, пе***аст!" и това е възмутило организацията. 

От там обявиха, че не е нужно засегнатият да е хомосексуален, за да се застъпят за него. Според тях е достатъчно тези подвиквания да са с обидна насоченост към определено лице, за да защитят правата му. 

"Тези ужасяващи и обидни квалификации са наказуеми от 2007 г. насам. Трябва да отбележим, че играчи и съдии са обиждани по този начин всяка седмица по стадионите, а тази ужасна хомофобия трябва да бъде отстранена", заяви председателят на организацията Франсико Рамирес. 

"Не е задължително човек да е хомосексуален, за да се засегне от такива подвиквания. Мнозина използват такива определения, за да обиждат и хетеросексуални. Трябва да се направи нещо, за да няма повече такива обиди по стадионите, както срещу Кристиано Роналдо", сподели още Рамирес.