Испания записа 16-ти пореден официален мач без загуба, но отново го направи изключително измъчено. Избраниците на Луис Арагонес победиха САЩ с 1:0 с попадение на Шави едва в последната четвъртина от двубоя, игран в Сантандер. Това бе последната проверка за Ла Фурия, преди отборът да се отправи към Австрия, където ще играе първата си среща от Евро 2008 срещу Русия на 10 юни.

В отсъствието на Давид Вия, по едно полувреме в атаката на Испания си поделиха Фернандо Торес и Давид Гуиса. Безспорно обаче Ла Фурия е застрашена от сериозни проблеми с нападението си, ако и Вия, и Торес, както и Серхио Гарсия не успеят да се възстановят на 100 процента от травмите си. Голмайсторът на Примера дивисион Давид Гуиса пък няма никакъв международен опит и Арагонес рискува много с директното му включване в състава.

Испания със сигурност обаче може да разчита на брилянтни изпълнения от страна на халфовете си. В днешния мач блесна талантът на Шави Ернандес, който получи пас в наказателното поле и умело преодоля четирима защитници на САЩ, за да отбележи единственото попадение в 78-та минута.

Ла Фурия не бе на ниво през първото полувреме в скучен мач, лишен от много интересни ситуации. САЩ също имаше заслуга за това, като рядко поглеждаше към вратата на Икер Касияс. След почивката домакините вдигнаха оборотите, търсеха повече свободни пространства и успяха да създадат повече опасни положения, включително греда на Маркос Сена, който малко след гола се размина отново на сантиметри с гола.

Независимо, че победи и в двете си контроли през последните дни, Испания го направи по не особено убедителен начин. Отборът играе добре, но може да бъде определен най-вече като посредствен и предсказуем. Групата на Ла Фурия не е най-трудната на Евро 2008, но Русия, Швеция и Гърция определено могат да създадат достатъчно проблеми на Арагонес и неговия отбор.