Отборът на Виляреал поразвали удоволствието от класирането си в полуфиналите на Лига Европа със загуба на домашната сцена. Футболистите на Марселино Гарсия Торал допуснаха поражение с 1:2 при гостуването срещу Райо Валекано и така прекъснаха серията си от 3 поредни мача без поражение в Ла Лига.

Двубоят от 33-ия кръг не доведе до размествания в таблицата, понеже „жълтата подводница“ запази четвъртото си място с 60 пункта, докато мадридският им опонент събра 34 на 16-ата позиция. Райо по този начин си гарантира комфортно отстояние от битката на дъното, където в рамките на 2 точки са събрани четири тима – Гранада (30), Спортинг Хихон (29), Леванте (28) и Хетафе (28).

Именно този залог позволи на Райо да тръгне по-смело още от самото начало и да търси гола с повече устрем. Защитата на Виляреал също помогна за ранното откриване на резултата, което се случи в 7-ата минута. Тогава Бебе срещна малко отпор и стреля опасно по диагонала от около 17-18 метра, а Алфонс Ареола отби. За нещастие на френския страж първи до топката стигна Хави Гера, който отблизо шутира мощно под гредата – 1:0.

Виляреал не атакуваше много усърдно, ала в 20-ата минута стигна до красив изравнителен гол. Негов архитект беше бившият кадър на Барселона Джонатан дос Сантос, който с елегантен пас над защитата намери Адриан Лопес. Нападателят произведе удар от въздуха, с който напомни за най-добрите си години в Атлетико Мадрид и матира стража Хуан Карлос.

Мадридчани не се стреснаха и продължиха с настъпателните действия. В 31-ата минута Пабло Ернандес стреля много опасно с глава, а кълбото прелетя на сантиметри над гредата. Минутка преди края на първото полувреме Бебе бе изведен сам срещу Алфонс Ареола, който разчете ситуацията по страхотен начин и спаси сигурен гол.

Второто полувреме беше не по-малко напрегнато, но не и далеч толкова динамично. Райо и Виляреал дебнеха за грешки в противниковата половина, а късметът се усмихна на мадридчани.

Левият бек на домакините Тито получи пас по фланга и веднага завъртя топката към точката на дузпата. Там Мику изпревари пазача си и с глава стреля към горния десен ъгъл покрай плонжа на Ареола – 2:1 и победа за Виляреал.

Въпреки загубата „жълтата подводница“ диктува темпото в битката за четвъртата позиция, която е последната, даваща право на участие в Шампионската лига. Виляреал има преднина от 6 точки пред петия Атлетик Билбао, който е с 54 в актива си. Шестият Севиля пък има 53.