Макар и под сурдинка, от Барселона дадоха да се разбере, че са получили неочаквана помощ от врага, за да могат да отстранят Реал Мадрид на полуфинала в Шампионската лига. В обширен материал в каталунското издание „Ел Периодико”, неназован помощник-треньор на Барселона е разказал подробности от кухнята на отбора в периода на четирите „Ел Класико” в последния месец.

Става ясно от статията, че критичният момент за Барселона е бил след загубата на финала за Купата на краля във втория мач и първата среща в Шампионската лига. Тогава в лагера на „блауграна” са се появили известни съмнения в собствените сили.

„Ако Моуриньо беше излязъл в третия мач с идеята да напада здраво поне в началните 20 минути и късметът му се беше усмихнал, този евентуален гол във вратата ни щеше вероятно да посочи тенденцията в целия сблъсък в Шампионската лига. Такъв подход на Реал щеше допълнително да внесе съмнения в лагера на Барса. Само че португалецът реши отново да ни подари топката и да подскаже, че би бил доволен на 0:0. Когато с тактическата си постройка ти показваш, че се стремиш към нулево реми на собствен терен и то с деструктивна игра, това няма как да не внесе съмнения у футболисти като Кристиано Роналдо, Бензема, Йозил, Ди Мария и Чаби Алонсо. Така Моуриньо буквално ни вдъхна нов живот”, разкриват от щаба на Гуардиола. Същевременно това поведение на съперника е помогнало на Барселона да възвърне увереността си и в крайна сметка да спечели мача на „Бернабеу” с 2:0.

Въпреки успеха на чужд терен, Гуардиола и компания са останали предпазливи и преди реванша на „Камп Ноу”. „И тук Моуриньо отново ни подаде ръка. За нас е необяснимо защо той пусна в стартовия си състав Кака и Игуаин, които в момента не са готови да играят мачове на толкова високо ниво”, добавят помощниците на Гуардиола пред „Ел Периодико”.