Още един легендарен испански национал сложи точка на великолепната си кариера за "ла фурия". Това е ключовият халф Шаби Алонсо, който се отказва след 11 години с тима и 114 мача. 

Последният голям форум за полузащитника беше Световното в Бразилия. Там обаче световните шампиони от 2010 г. се провалиха тотално и звездата на Реал Мадрид реши, че повече няма смисъл да продължава. 

"Искам да уведомя всички, че слагам край на кариерата си в испанския национален отбор. За един играч най-тежкото е да разбере кога е дошъл моментът да сложи точка, но мисля, че за мен това време настъпи."

"Приключвам една велика глава не само за мен, но и за всички испанци. Радвам се, че бях част от едно поколение, което сбъдна мечтите на милиони хора. Само за четири години спечелихме две европейски и една световна титла, което е нещо велико."

"От 30 април 2003 г., когато направих дебюта си само на 21 години, съм изпитвал само хубави моменти с този отбор. Затова искам да благодаря на всички фенове, треньори и съотборници, които бяха с мен през годините."

"С най-голямо уважение благодаря на Иняки Саес, незабравимия Луис Арагонес и Висенте дел Боске, които ми дадоха много по време на престоя ми. Не мога да изброя всичките си съотборници в националния отбор, с които съм играл, но благодаря на всеки един от тях по отделно", написа в отвореното си писмо до медиите Шаби Алонсо. 

Халфът, който през ноември ще навърши 33 години, последва легенди като Шави Ернандес и Давид Вия, които спряха с националния отбор след Световното. Очакваше се това да стори и рекордьорът по мачове за "ла фурия" Икер Касияс, но той явно иска да продължи поне още известно време.