Камерунската футболна федерация поиска испанският гранд Барселона незабавно да освободи Самуел Ето'о, за да може нападателят да се присъедини към националния си отбор за Купата на Африканските нации, която започва на 20-и януари в Гана.

Говорителят на футболната федерация Абдураман отрече за съществуването на споразумение между Барселона и Камерун за освобождаването на Ето'о на 12-и януари, както съобщи треньорът на каталунците Франк Рийкард.

"Бяхме силно изненадани от изказването на Рийкард. Искаме Ето'о незабавно да се присъедини към отбора. Треньорът на отбора трябва да потвърди крайният състав до 10-и януари", заяви говорителят.

Самуел Ето'о е единственият от 28-те камерунски национали, който не гарантира предварително своето присъствие на тренировъчния лагер в Буркина Фасо.

Според Абдураман контакт между двата отбора е имало, но треньорът на Камерун отказал категорично най-добрият му играч да отсъства.

Испанският гранд беше предупреден и от ФИФА, според чиито правилник клубовете трябва да освобождават играчите си две седмици преди началото на международни турнири на националните отбори.

"Изненадващо миналата седмица получихме факс от главния лекар в Барселона, който твърдеше че евентуалното освобождаване на Ето'о ще забави лекуването на контузията в коляното, от която той страдаше", допълни Абдураман.

Ето'о се завърна в игра за каталунците преди един месец след продължително лечение.

Камерун е в група с Египет, Судан и Замбия, като четирикратните победители в турнира на Черния континент играят първия си мач на 22-ри януари срещу Египет.