Артур Мело за кратко време успя да се превърне във важна фигура в средата на терена за Барселона. Бразилецът страдаше от контузия през последните три седмици, което неминуемо се отрази на играта на каталунците. Не само това, но треньорът Ернесто Валверде се видя принуден да опита различни видове на халфовата линия на отбора, тъй като явно не остана доволен от нито един вариантите, които изпробва.

Без Артур Барселона загуби контрола върху топката и чувството за разпознаваемост. Бразилецът дава познатия облик на отбора, който каталунците си изградиха по времето на Шави Ернандес и Андрес Иниеста.

От самото начало Валверде остана верен на стила си и избра „естествената“ промяна като гласува доверие на Артуро Видал. Чилиецът е друг тип халф – агресивен работник.

В един от мачовете, в които Артур Мело отсъстваше, Ернесто Валверде прибегна до халфова линия изградена от Иван Ракитич, Серхио Бускетс и Артуро Видал. В друг мач Валверде пробва Карлес Аленя като заместник на Артур Мело. Серхи Роберто също бе изпробван в средата като опция да замени Мело.

В крайна сметка статистиката ясно показва, че Барселона притежава топката значително по-малко време при отсъствието от игра на Артур Мело.

В мачовете, в които Арур не игра Барселона има средно притежание на топката 59,46%. Когато бразилският халф е на терена, каталунците владеят топката средно 68,7% на мач.