За Дарвин Мачис отдавна се говори не само на терена, но и извън него. Нападателят на Кадис е призован от Наказателен съд номер 2 в Гранада на 4 октомври, тъй като първоначалното му явяване на 10 май трябваше да бъде отложено. Тогава се проведе стачка на служителите в правосъдната сфера.
 
Крилото има висящо дело в испанските съдилища заради предполагаем побой над приятеля на бившето му гадже. Инцидентът е станал, докато той е бил играч на Гранада. Настоящият футболист на Кадис е изправен пред присъда от 18 месеца затвор за случилото се. Твърди се, че венецуелецът е участвал заедно с още трима души в сблъсъка, при който е пострадал и футболистът, въпреки че той не е подал жалба.
 
Според предварителното изявление на прокурора фактите представляват две престъпления. Те са свързани с нанасяне на телесни повреди. За тях той е поискал присъда от 18 месеца лишаване от свобода за всеки от обвиняемите.
 
“Без да кажат нито дума, четиримата пребили спътника на бившата съпруга на Мачис и приятел на двойката. Той е бил в тяхната компания по това време. След това избягали с висока скорост, като ударили и повредили автомобил, който бил паркиран правилно пред помещението, където се случили събитията”, се казва в изявлението на прокуратурата. На свой ред тя настоява жертвата да бъде финансово обезщетена с 6000 евро.