Суперзвездата на Барселона и световния футбол Лионел Меси бе избран за посланик на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ). В тази си роля петкратният носител на Златната топка ще трябва да промотира „отговорния туризъм“, определян от ООН като туризъм, който помага да се максимизират ползите от сектора, като същевременно се минимизира потенциалното му отрицателно въздействие върху околната среда, културното наследство и обществата по целия свят.

Изборът е направен от генералния секретар на организацията към ООН Зураб Пололикашвили на стадион "Камп Ноу" след съботната среща Барселона - Леганес.

"Пътешествията по света винаги са ми помагали да опозная други култури, страни и народи, а също така и да видя света. Мисля, че това много обогатява всеки човек, разбира се и мене, отбелязва Меси. Световната туристическа организация на ООН работи над това, за да може туризмът да стане източник на развитие. Много се радвам, че мога да се присъединя към тази работа за съдействие на отговорния туризъм", сподели Лионел Меси. 

По думите на Пололикашвили, Меси е уникален спортист и е пример за това, как силата на волята и постоянната работа гарантират добри резултати.

"Голяма чест е, че Меси се присъединява към други известни личности в сътрудничество на UNWTO. Меси и други хора от такъв ранг са двигатели на позитивните ценности и преимущества, които представят туризма", каза генералният секретар.

Меси е осемкратен шампион на Испания с Барселона, пет пъти е бил победител в турнира за Купата на Испания, а четири в Шампионската лига. В личен план има пет победи в анкетата за Златната топка.

Меси изравни Салах в битката за “Златната обувка“

Меси изравни рекорд на Роналдиньо