Единственото хубаво нещо за Барселона покрай тежката контузия на Гави е свързана със солидна компенсация, която клубът ще получи от ФИФА. Според правилата на световната футболна централа всеки клуб, чийто състезател е получил травма по време на ангажимента си с националния отбор и която го вади от терените за повече от 4 месеца, трябва да бъде компенсиран финансово.

От 28-ия ден след получаването на контузията ФИФА започва да изплаща на клуба по най-много 20 548 евро дневно. Максималният срок на своеобразното обезщетение е 365 дни, а максималната допустима сума е общо 7,5 млн. евро. Точните числа се изчисляват въз основа на заплатата на Гави в Барса, която е тайна, но според “АС” е в порядъка на около 7 млн. евро/годишно.

Очаква се халфът да бъде аут за период от 6 до 9 месеца. Това означава, че поне за половин година Барса ще трябва да получи от ФИФА общо около 5 млн. евро.

Освен това шампионите на Испания автоматично получават и специална привилегия за идния трансферен прозорец. Според новите правила на Ла Лига “блаугранас” могат да използват 80% от годишната заплата на Гави за привличането на един и или повече футболисти (може и под наем - б.р.), като в сумата влиза и възнаграждението/възнагражденията им. Тези суми няма да бъдат включвани в общата сметка на клуба, която той дава за заплати и която се регулира от Ла Лига. Както е известно, точно това ограничение “връзва ръцете” на Барса. При заплата на Гави от 7 млн. евро, това означава, че клубът ще разполага с 5,6 млн. евро.