Старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде спечели за втори пореден път шампионската титла в Ла Лига. По този начин той се превърне в един от най-успешните треньори в историята на каталунския клуб.

Заради резултатите на Барселона под негово ръководство, Валверде се нарежда на трето място сред най-добрите треньори в историята на „блаугранас“.

Валверде спечели два пъти шампионската титла в Ла Лига в първите си две години начело на Барселона, което са постигнали още Енрике Фернандес, Луис ван Гаал, Хосеп Гуардиола, Луис Енрике и Еленио Ерера.

По две шампионски титли с Барселона са печелили още Фердинанд Даучик и Франк Райкард.

Единствено Йохан Кройф (4 титли) и Хосеп Гуардиола (3 титли) превъзхождат Валверде в класацията за най-успешните треньори в историята на Барселона.

Цифрите на Барселона под ръководството на Валверде са впечатляващи. Отборът има 52 победи в 72 мача (72,2% успеваемост), 17 равенства и само три загуби. Няма друг треньор на Барселона с такъв баланс в мачовете си.

Единствените три поражения на каталунците под ръководството на Валверде са с 4:5 от Леванте, с 1:2 от Леганес и с 3:4 от Реал Бетис.

В 68 кръга от 73 Барселона е лидер при Валверде (36 от 38 през сезон 2017/18 и 32 от 25 през 2018/19).